SRPSKA SVETA GORA U SRCU KABLARA Ilinje za sada nije „živi” manastir, odnosno nema monaškog života (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Manastir Ilinje (Kablarsko), se nalazi u Ovčar Banji, na brdu iznad manastira Blagoveštenja, dolazi se stazom kroz hrastovu šumu. Hram manastira Ilinje je posvećen Svetom proroku Iliji.

SRPSKA SVETA GORA U SRCU KABLARA Ilinje za sada nije „živi” manastir, odnosno nema monaškog života (VIDEO)
Shutterstock, printsrcreen/youtube

Manastir Ilinje je deo grupe Ovčarsko-kablarskih manastira, poznatoj i kao mala Sveta gora, smešten u Ovčarsko-kablarskoj klisuri nedaleko od grada Čačka.

Manastir Ilinje su podigli blagoveštenjski monasi za svoj metoh. Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira, ali je temelj ranije crkve bio mnogo veći nego današnje crkve.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Današnju manastirsku crkvu posvećenu Svetom proroku Iliji je obnovio u današnjem izgledu Vladika Nikolaj Velimirović uporedo sa obnovom manastira Preobraženje. Crkva je završena i osveštena na mladog Iliju, 1939. godine.

Obnovljena crkvica je manja od prethodne, jednostavnih crta, skromna jednobrdona građevina izgrađena je narodnim prilozima, dok je ikonostas darivao Vladika Žički Nikolaj Velimirović. Slava manastira Ilinje je Sveti Prorok Ilija 2. avgusta (19. jula po pravoslavnom kalendaru).

Manastir Ilinje za sada nije „živi” manastir, odnosno nema monaškog života.

Manastir Ilinje je deo grupe Ovčarsko-Kablarskih manastira. Zovu se još i Mala Sveta gora. Smešten je na brdu iznad manastira Blagoveštenje.

 

 

Izvor: vikipedija, anaanufrijev

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading