NAJLEPŠI NOVOSADSKI PARK Iznikao na mestu nekadašnjeg rukavca Dunava

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

Dunavski park je gradski park u centru Novog Sada, koja je počela da se uređuje kao park 1895. godine. Nalazi se u blizini Dunava, oslanja se na Dunavsku ulicu, pa je tako dobio i ime. Svaka turistička šetnja gradom često počinje u parku kao iz bajke, sa puno drveća, životinja, uređenih staza i kipova.

NAJLEPŠI NOVOSADSKI PARK Iznikao na mestu nekadašnjeg rukavca Dunava
Printscreen

Napravljen je prostor za igru dece i odmar. Od 33.695 m² parka, pod zelenom površinom je 22.000 m². Ima ukupno 760 stabala. Pod zaštitom države je primerak hrasta lužnjaka. Od listopadnog drveća ovde ima: platana, lešnika, breza, koprivića, divljeg kestena, javora, srebrne lipe, jablana; od četinara: jele, čempresa, crnog bora, tuja; od šiblja: šimšira, žutike, japanske dunje, crvenog drena i dr.

Sve do prvih mrazeva u parku boravi par labudova, a jezerce je dom za veći broj pataka, a poslednjih godina i za kornjače i žabe. Osim jezerca park krasi drveni paviljon, fontana i nekoliko skulptura.

O Dunavskom parku brine Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo, čiji stručnjaci i radnici preko cele godine izvode različite radove u cilju održavanja i unapređenja ove zelene površine. Nekada se deo parka nazivao promenada sa saletlom u kojem je vikendom i praznikom svirao Vojni gradski orkestar. Danas često nastupa Muzička omladina ili manji orkestri koji prate tek venčane parove.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uredbom o zaštiti prirode III stepena, ovo prirodno dobro od velikog značaja II kategorije proglašeno je za Spomenik prirode.

 

Komentari(0)

Loading