SEBILJ IMA HUMANITARNI KARAKTER Ova česma je poklon Sarajeva Beogradu , i na ovom mestu se nalazi od 1989. godine

Lepote Srbije

09:00

Turizam 0

Preko puta Bajlonijeve pijace, na kraju Skadarlije nalazi se Sebilj česma.

SEBILJ IMA HUMANITARNI KARAKTER Ova česma je poklon Sarajeva Beogradu , i na ovom mestu se nalazi od 1989. godine
Printscreen/Instagram

Sebilj ili sebil je arapska reč u značenju „put”, ali kao izraz označava dobrotvornu, vrlo staru instituciju, fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne.

Postoji veliki broj sebilja u Turskoj, naročito Istanbulu, ali i van Turske u mnogim drugim državama u kojima većinu stanovnika čine muslimani ili su nekada pripadale Osmanskom carstvu. Među najpoznatijim sebiljima je Sarajevski sebilj koji je jedan od simbola Sarajeva.

Sebilj je mesto gde se okupljaju građani Sarajeva, mesto rađanja prvih ljubavi, a Sarajlije retko prođu, a da se ne napiju vode.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sebilj na Baščaršiji je jedini objekt te vrste u Sarajevu, izgrađen 1891. godine, verovatno po projektu Josipa Vancaša. Sebilj, kojeg je podigao 1754. godine bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica, izgoreo je u požaru 1852. godine, a nalazio se nešto niže od današnjeg. Kopije Sarajevskog sebilja su kao prijateljski poklon grada Sarajeva dobili Beograd, Rim i Zagreb.

 

 

Zašto baš česma i šta ona predstavlja?

Kult vode je karakterističan za islamski kulturno civilizacijski krug. Na prostor Balkana donele su ga Osmanlije. Izgraditi česmu, bunar ili vodovod smatra se za jedno od najvećih dobrih dela u islamu. Osmanskim osvajanjem Bosne počinje izgradnja Sarajeva sa stambenim kvartovima, koji su se zvali mahale. Mahala je obično imala oko 40-ak kuća sa pekarom, dućanom sa namirnicama, džamijom, mektebom (osnovna verska škola) i obavezno česmom. Ovaj kult vode je mnoge dobrotvore Sarajeva podsticao na izgradnju i održavanje česama.

Prvi vodovod u Sarajevu sagradio je Isa-beg Isaković, davne 1461. godine. Brojne bogate Sarajlije, dobrotvori gradili su vodovode, te je Sarajevo bilo poznato kao grad česama, hamama, sebilja i šadrvana.

Sebilji i dalje niču u mnogim gradovima nose vezu sa duhom prošlih vremena, kulturom i tradicijom. Oni su i dan danas ostali upečatljivi, kako bi preneli svetu  dobre namjere njihovih graditelja.

Izvor: vikipedija, telegraf

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading