NAJSTARIJI SPOMENIK KULTURE STAROG RIMA Jedinstvena grobnica u Beogradu koja je otkrivena sasvim slučajno

M. M.

14:00

Turizam 0

Rimska grobnica u Brestoviku je jedan od najstarijih spomenika kulture iz rimskog perioda, otkrivena je 1895. godine, a sama grobnica datira iz perioda između III ili IV veka.

NAJSTARIJI SPOMENIK KULTURE STAROG RIMA Jedinstvena grobnica u Beogradu koja je otkrivena sasvim slučajno
Printscreen

Grobnica se nalazi na lokalitetu Vukašinova crkva. Grobnica za koju stručna javnost smatra da je pripadala rimskoj vlasteoskoj porodici, takođe se vezuje i za imena velikohrišćanskih mučenika,u skladu sa verovanjem da su u njoj sahranjene mošti svetaca Ermila i Statonika. Grobnica danas nosi status spomenika kulture od velikog značaja.

Ova grobnica je otkrivena prilikom arheoloških iskopavanja 1895. godine. Lokalitet je 1895. godine slučajno otkrio Vukašin Milosavljević dok je kopao voćnjak. Ovaj objekat je podignut u III ili IV veku, a grobnica ima najbliže analogije sa grobnicama iz Sirije.

U tekstu publikacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, arheolog Zoran Simić navodi: "Brestovik, mesto u opštini Grocka, većini ljudi je poznato po grožđu i drugom voću kojima ovaj kraj obiluje. Tek poneki namernik čuo je za rimsku grobnicu koja predstavlja jedan od najdragocenijih spomenika iz antičkog perioda, ne samo na teritoriji Beograda nego i u Srbiji. Kasnorimska grobnica nalazi se neposredno pored seoskog groblja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Otkrivena je slučajno 1895. godine, kada je tadašnji vlasnik imanja Vukašin Milosavljević iz Brestovika, dok je sadio šljive u svom šljiviku, naišao na svod i zidove grobnice. Iste godine, tokom septembra, Mihajlo Valtrović, kustos Narodnog muzeja iz Beograda, izvršio je stručna arheološka iskopavanja i grobnicu u celini otkrio.

Ugrađena je u padinu manjeg uzvišenja gde se danas nalazi seosko groblje. Orijentisana je u smeru istok-zapad. Grobnica čine tri odaje: trem, srednja odaje sa nišama na severnoj i južnoj strani i grobna odaja sa prostorom za sahranjivanje.

Prilaz sa istočne strane je u dužini od 4m, usečen u zemlju. Grobnica je zidana u opeci ilomljenom kamenu, uz upotrebu maltera. Grobnica sadrži freske, koje su najbolje sačuvane u grobnoj prostoriji, na zidovima i svodu. Pored fresaka grobnica još sadrži i kamene skulpture. Predvorje koje je popločano šestougaonim opekama je više za oko 1m od središnjeg prostora, koje je pravougaonog oblika, sa konhama na severnoj i južnoj strani.

NAJSTARIJI SPOMENIK KULTURE STAROG RIMA Jedinstvena grobnica u Beogradu koja je otkrivena sasvim slučajno Printscreen
 

 

Komentari(0)

Loading