BISER LEVAČKOG KRAJA Najlepši manastir takozvanog moravskog stila graditeljstva

M. M.

14:00

Turizam 0

U manastiru se tradicionalno svake godine održava Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, i opštine Rekovac.

BISER LEVAČKOG KRAJA Najlepši manastir takozvanog moravskog stila graditeljstva
Printscreen

Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1407. i 1413. godine. Opusteo krajem 17. veka; obnovili sredinom 18. veka monasi iz Morače.

Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka.

Osnova manastira je trikonhos sažetog tipa s jednom kupolom; poseduje pripratu sa slepim kubetom. Za Kalenić se kaže da je najraskošniji manastir moravskog stila koji odlikuje bogata arhitektonska kamena plastika i naizmenično ređanje kamena i opeke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Što se tiče zidnih dekoracija i fresaka, zastupljeni su uobičajeni motivi kao što su veliki praznici, zemaljski život Hristov i njegova Čuda, kao i ciklus apokrifnog žitija Bogorodice u priprati, u kojoj se nalazi i ktitorska kompozicija - protovestijar Bogdan zajedno sa ženom Milicom i bratom Petrom prilazi despotu Stefanu.

U periodu između 1928. i 1930. izvršena je velika stručna obnova manastira.

BISER LEVAČKOG KRAJA Najlepši manastir takozvanog moravskog stila graditeljstva Printscreen
 

 

 

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading