BISER LEVAČKOG KRAJA Najlepši manastir takozvanog moravskog stila graditeljstva

M. M.

14:00

Turizam 0

U manastiru se tradicionalno svake godine održava Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, i opštine Rekovac.

BISER LEVAČKOG KRAJA Najlepši manastir takozvanog moravskog stila graditeljstva
Printscreen

Kalenić je zadužbina protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1407. i 1413. godine. Opusteo krajem 17. veka; obnovili sredinom 18. veka monasi iz Morače.

Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka.

Osnova manastira je trikonhos sažetog tipa s jednom kupolom; poseduje pripratu sa slepim kubetom. Za Kalenić se kaže da je najraskošniji manastir moravskog stila koji odlikuje bogata arhitektonska kamena plastika i naizmenično ređanje kamena i opeke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Što se tiče zidnih dekoracija i fresaka, zastupljeni su uobičajeni motivi kao što su veliki praznici, zemaljski život Hristov i njegova Čuda, kao i ciklus apokrifnog žitija Bogorodice u priprati, u kojoj se nalazi i ktitorska kompozicija - protovestijar Bogdan zajedno sa ženom Milicom i bratom Petrom prilazi despotu Stefanu.

U periodu između 1928. i 1930. izvršena je velika stručna obnova manastira.

Printscreen
 

 

 

 

Komentari(0)

Loading