NAIVNA UMETNOST U KOVAČICI Prva osnovana seoska galerija na područiju bivše Jugoslavije (VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Turizam 0

O slikarima-seljacima sve se više govori, te se stvorila potreba za otvaranjem galerije. Dana 15. maja 1955. godine, u Kovačici se otvara prva seoska galerija slika u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, koja je svoje prostorije imala u zgradi Doma kulture Kovačica.

NAIVNA UMETNOST U KOVAČICI Prva osnovana seoska galerija na područiju bivše Jugoslavije (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Galerija naivne umetnosti u Kovačici osnovana je 1955 godine i bila je prvo osnovana seoska galerija na područiju bivše Jugoslavije. Tokom godina kroz galeriju prošlo je više od šezdeset, a čerdesetpetoro slikara su postali aktivni članovi galerije. Najznačajniji predstavnici koji su proslavili galeriju širom sveta su čuvena slikarka Zuzana Halupova i Martin Jonaš.

 

Halupova je bila jedna od najznačajnijih protagonista kovačičke naive skupa sa Martin Jonašem, i njene slike se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama svugde po svetu. Izlagala je samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu (Pariz, Njujork, Rim, Beč, Bon, Cirih, Kopenhagen, Stokholm, Ženeva, Diseldorf i u drugim gradovima sveta), Bila je prva žena u Kovačici koja je svoje slike relativno kasno započela da slika, zamenila spretnost najbolje vezilje u selu i koja je svoj vez sama smišljala, sa kistom- ostvarivši svoje snove da sama slika i stvara i u likovnoj umetnosti izgradi vlastiti svet.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Svake prve subote u oktobru, u galeriji naivne umetnosti, organizuje se manifestacija pod nazivom Kovačički oktobar. Svaki član galerije u toku trajanja manifestacije poklanja jednu svoju sliku galerijskom fondu. Galerija trenutno poseduje preko osamstotina slika a galerijska postavka menja se jednom mesečno. Prvi put ove godine održan je karavan naive pod pokroviteljstvom opštine Kovačica. Kao što je Zuzana Halupova slikala devojčicu, a Martin Jonaš ljude sa malim glavama, tako i slikari koji trenutno izlažu u galeriji ostavljaju svoj pečat po kojem su prepoznatljivi. Da bi slikar postao član galerije mora da ima grupnih i samostalnih izložbi, da je cenjen kod nas i u inostranstvu. Na svakih pet godina raspisuje se konkurs i dešava se da niko ne zadovolji kriterijume. Galeriju naivne umetnosti posećuju ljudi iz celog sveta, koji žele da vide originalnost slikara ove galerije.

Izvor: pupoljak

Komentari(0)

Loading