NAJSTARIJA ZADUŽBINA STEFANA NEMANJE Na ovom mestu je kršten prvi vernik Srpske pravoslavne crkve! (FOTO)

J. K.

17:15

Turizam 0

Ovaj Manastir stariji je od čuvenog pariskog Notr Dama čak 180 godina, isto toliko i od Pećke patrijaršije.

NAJSTARIJA ZADUŽBINA STEFANA NEMANJE Na ovom mestu je kršten prvi vernik Srpske pravoslavne crkve! (FOTO)
Shutterstock

 

Manastir Svetog Nikole nalazi se u istočnom delu današnje Kuršumliji na visokoj zaravni padine iznad ušća reke Banjske u Toplicu. Reč je o najstarijoj zadužbini Stefana Nemanje (1166-1196), koju je zajedno sa obližnjim manastirom sv. Bogorodice, podigao između 1159-1166. godine, u Toplici, kojom je vladao kao udeoni knez.

Kuršumlija je u vreme duhovnog procvata imala mnogo nežnije ime: Bele Crkve. A kada su došli Turci, pretopili su olovne krovove crkve Manastira svetog Nikole, kao i Svete Bogorodice, koji su se belili iznad ušća Banjske u Toplicu. Tako je mesto dobilo današnje ime – Kuršumlija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Crkva je jednobrodna sa kriškasto podeljenom kupolom, sagrađena po uzoru na carigradske zadužbine iz perioda vizantijske dinastije Komnena. Oltarski prostor je trodelan, dok je sa južne strane sagrađena posebna prostorija (aneks) u kojoj se nalazi grobnica, predviđena za sahranu ktitora.

Sveti Simeon mirotočivi trebalo je da jednog dana počiva ovde, tako je on to zamislio. U to ime imamo kapelu, koja je upravo bila namenjena da bude njegovo grobno mesto, počivalište, u podu kapele se i dan danas nalazi jedan prazan grob.

Pojedini istraživači crkvu Svetog Nikole smatraju prototipom raške graditeljske škole, a veruje se da je baš tu sveti Sava krstio prvog vernika u novoj, autokefalnoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na mestu gde je u 12. veku kršten prvi vernik Srpske pravoslavne crkve danas živi jedan monah, otac Grigorije.

Sa kompletnom rekonstrukcijom manastirske crkve se krenulo tek sredinom sedamdesetih godina. Rekonstrukcija je završena 1976. godine, zaslugama tadašnjeg Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, u okviru tadašnje Jugoslavije, još govorimo o Titovom vremenu, što je svakako zanimljivo.

Manastir sv. Nikole proglašen je spomenikom kulture od izuzetnog značaja i predstavlja jednu od najznačajnijih crkvi srpske srednjovekovne istorije.

Manastir Svetog Nikole na mapi: 

 

Komentari(0)

Loading