PLANINA SA NAJVIŠE NADIMAKA Najveći planinski masiv i najpopularnije skijalište u Srbiji

J. K.

13:17

Turizam 0

Nacionalni park "Kopaonik” po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije.

PLANINA SA NAJVIŠE NADIMAKA Najveći planinski masiv i najpopularnije skijalište u Srbiji
Shutterstock

 

U Srbiji nema planine sa toliko nadimaka poput planine Kopaonik. Poznata je i kao Srebrna planina, Sunčana planina, Krov Srbije i Balkanski šamoni. Svi ti nadimci pomažu vam da zamislite ne najviši, već najveći planinski masiv i najpopularnije skijalište u Srbiji. Istovremeno, jedan deo planine je proglašen jednim od pet nacionalnih parkova u Srbiji, značajnim planinskim biodiverzitetom i centrom endemizma Balkanskog poluostrva.

Planinski masiv se prostire od severozapada do jugoistoka u dužini od 80 km povezujući Centralnu Srbiju sa južnom Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohijom. Kopaonik je udaljen četiri sata vožnje i 270 km udaljen od aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i 130 km od drugog aerodroma u zemlji, Konstantina Velikog u gradu Nišu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pančićev vrh sa 2017 metara nadmorske visine je najbliži vrh neba. Ime je dobila po Josifu Pančiću (1814-1888), najvećem srpskom botaničaru i prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije nauka koji se 16 puta penjao na planinu radi istraživanja. Pogled sa vrha planine oduzima dah, a do skijališta je lako doći laganim pešačenjem, MTB -om, ATV -om ili istoimenom četvorosednom žičarom „Pančićev vrh“.

Brojni arheološki nalazi materijalne kulture u dolinama Ibra, Toplice i Rasine potvrđuju postojanje praistorijskih naselja iz kasnijeg dela kamenog doba. Ali, najatraktivnija istorijska mesta su dobro očuvani, srednjovekovni, srpski pravoslavni manastiri, crkve i tvrđave iz perioda uspostavljanja prve nezavisne srpske države. Nekoliko njih je na listi svetske baštine UNESCO -a, poput manastira Studenice i manastira Sopoćani sa freskama koje se svrstavaju među najlepše slike vizantijske umetnosti. Utvrđeni srednjovekovni gradovi na padinama i danas govore o snazi srednjovekovne srpske države. Najznačajnije su Stari Ras, Zvečan, Koznik i tvrđava Maglič.

Površina od 11.809 hektara proglašena je 1981. godine za nacionalni park, a većina zaštićenog područja nalazi se iznad 1.700 m nadmorske visine. Kopaonik je jedno od najznačajnijih biljnih staništa na celom Balkanu i važno biljno područje Evrope, sa više od 1.600 vrsta biljaka sa 91 endemskom vrstom. Šume Nacionalnog parka Kopaonik uglavnom se mešaju sa stablima omorike, jele, bukve i hrasta. Postoje 3 lokalna endema: Kopaonička čuvarkuća (Sempervivum kopaonikensis), Kopaonička ljubičica (Viola kopaonikensis) i Pančićeva rezuha (Cardamine pancicii). Bogata raznolikost životinjskih vrsta na Kopaoniku zaslužuje posebnu pažnju, a posebno zlatni orao, sivi soko, crna sova, škrinja, obična krstaš, orao sovica, puh, divlje mačke i srne zajedno sa ukupno 170 vrsta ptica i 39 vrsta sisari registrovani na planini. Ništa manje važno nije ni carstvo gljiva koje postoje u preko 600 različitih vrsta.

Skriveni dragulji planine su mali gejzir sa hladnom vodom Metodje, kao i plutajuća ostrva na Semetskom jezeru u istoimenom selu. Reka Ibar vijuga oko zapadnih padina Kopaonika i idealna je za ljubitelje sportova na beloj vodi kao što su rafting i kajak.

Kao jedno od najstarijih i definitivno najvećih skijališta u Srbiji, Kopaonik ima oko 55 km odlično pripremljenih staza za alpsko skijanje i 12 km staza za skijaško trčanje. Kopaonik nudi neograničeno zadovoljstvo svim kategorijama skijaša, od početnika do visoko kvalifikovanih. Za one koji uživaju u skijanju noću, pripremljena je osvijetljena staza „Karaman greben“ u samom centru odmarališta. Osim toga, pripremljeno je zaštićeno područje „ski vrtića“ sa pokretnom trakom i vrtuljkom, što znatno olakšava učenje osnovnih skijaških veština.

Osim zapanjujućih panorama, kvalitetnih spustova Svetskog kupa i dugih kilometara staza, Kopaonik je poznat i po tome što nudi brojne događaje, degustacije hrane nacionalne kuhinje, vrhunska vina i restorane, prijatnu i živopisnu atmosferu u pabu, butike i prodavnice suvenira, puno smeha i trenutaka koje ćete zauvek čuvati.

Planina Kopaonik na mapi: 

Komentari(0)

Loading