SVI GA ZNAMO KAO PANČIĆEV VRH Krov Srbije nije oduvek nosio takav naziv, znate li kako se nekada zvala najviša tačka Kopaonika?

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Na mauzoleju i danas stoji tabla sa porukom koju su ostavili planinari na Ivanjdan 1951. godine.

SVI GA ZNAMO KAO PANČIĆEV VRH Krov Srbije nije oduvek nosio takav naziv, znate li kako se nekada zvala najviša tačka Kopaonika?
Shutterstock

 

Na Kopaoniku, turistički najposećenijoj planini u Srbiji, na 2017. metara nalazi se Pančićev vrh, kao i Pančićev mauzolej, u slavu akademika, lekara i botaničara Josifa Pančića.

Uprkos tome što je na Tari sredinom druge polovine 19. veka pronašao posebnu vrstu četinara koja je po njemu dobila ime Pančićeva omorika, veliki srpski botaničar Kopaonik je voleo više od Tare.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na “krov Srbije” prvi put je došao 1851. godine i u naredne dve i po decenije upoznavao je lepote Kopaonika kroz novih 15 poseta. Poslednji put Pančić je posetio Kopaonik 1886, dve godine pre smrti.

Nekadašnji “krov Srbije” do 7. jula 1951. nosio je ime po srpskom kralju Milanu Obrenoviću.

SVI GA ZNAMO KAO PANČIĆEV VRH Krov Srbije nije oduvek nosio takav naziv, znate li kako se nekada zvala najviša tačka Kopaonika? Printscreen
 

Kad su planinari sredinom prošlog veka ispunili Pančićev zavet i na najviši vrh Kopaonika preneli zemne ostatke velikog srpskog botaničara i njegove supruge, vrh je dobio naziv Pančićev vrh. Zemni ostaci velikog botaničara pohranjeni su u sanduku napravljenom od omorike koju je otkrio na Tari.

Na mauzoleju i danas stoji tabla sa porukom koju su ostavili planinari na Ivanjdan 1951. godine:

„Ostvarujemo zavet Pančićev. Prenosimo ga da ovde večno počiva. Objavljujemo njegovu poruku upućenu srpskoj omladini – da će tek dubokim upoznavanjem i proučavanjem prirode naše zemlje pokazati koliko voli i poštuje svoju otadžbinu.“

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading