POGLED PUCA NA POLA ŠUMADIJE Planina doživljava ekspanziju, u planu izgradnja paraglajding staze i jedinstvenog mosta koji će kroz klisuru spojiti Lučane i Čačak

J. K.

10:22

Turizam 0

Srpska Sveta gora poznata po brojnim manastirima ali po tome što je najvoljeniji srpski patrijarh Pavle hodio i službovao u svetinjama koji se nalaze u kanjonju same Ovčar Banje.

POGLED PUCA NA POLA ŠUMADIJE Planina doživljava ekspanziju, u planu izgradnja paraglajding staze i jedinstvenog mosta koji će kroz klisuru spojiti Lučane i Čačak
Foto: Rina

Njeni duhovni potencijali su privukli na milione turista koje su pronalazili spas, odmor i mir u njoj. Od naredne godine, pored verskog turizma, upravo u banji koja se prostire na dve teritotije mogla bi dobiti još jedan potpuno drugačiji sjaj.

"Na međuresornoj radnoj grupi koja se bavi revitalizacijom "Srpske svete gore", dogovoreno je da se alfaltira putni pravac koji spaja lučansku opštinu sa Ovčar banjom u dužini od 9,4 kilometara preko sela Dljin, koji je nakraći put sa centrom ove opštine, kao i u asfaltiranje puta ka samom najvišem vrhu Ovčara u dužini oko 2,5 kilometra, u vrednosti oko 100 miliona dinara koje je obezbedila Vlada Republike Srbije i čime će se doprineti da se opština Lučani nađe na turističkoj mapi Srbije i postane jedan od nosilaca turizma u Srbiji", kazao je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Ovčar Banja će od naredne godine dobiti nove sadržaje za aktivni turizam, prirodnjački muzej kao i rehabilaticioni centar.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

POGLED PUCA NA POLA ŠUMADIJE Planina doživljava ekspanziju, u planu izgradnja paraglajding staze i jedinstvenog mosta koji će kroz klisuru spojiti Lučane i Čačak Foto: Rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

"U dogovoru sa Gradom Čačkom, pored postojećih sadržaja, u planu su za narednu godinu i paraglajding staze za ljubitelje adrenalinskog sporta, kao i izrada projekto-tehničke dokumentacije za izgradnju mosta koji će preko zapadne Morave spojiti naše dve opštine, i uređenje rečnog korita i time stavi autokamp u funkciju koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za te namene izdvojeno je 20 miliona dinara", dodao je Dolović.

Ulaganjem u dotrajalu infrastrukturu svi turistički potencijali ponovo će biti maksimalno iskorišćeni. Vlada Republike Srbije do sada je u revizalizaciju srspke Svete Gore izvojila 185 miliona dinara.

"Veliku zahvalnost dugujemo premijerki Vlade Ani Brnabić, koja je prepoznala potencijal ovog kraja kao biser turizma u Srbiji, što će se u narednom periodu i pokazati, kao i zahvalnost susednoj opštini na ukazanom razumevanju i uzajamnoj saradnji i ulaganja u zajedničke investicije koje dovode do ravnomernog razvoje naše dve optine", zaključio je Dolović.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading