TRAG NEČOVEŠTVA I STRAŠNE OSVETE Zid od lobanja srpskih junaka kao simbol turskog varvarstva i srpskog prkosa

J. K.

18:00

Turizam 0

Sa oko 183.000 stanovnika, Niš je treći po veličini grad u Srbiji i jedan od najstarijih gradova u celoj Evropi.

TRAG NEČOVEŠTVA I STRAŠNE OSVETE Zid od lobanja srpskih junaka kao simbol turskog varvarstva i srpskog prkosa
Shutterstock

 

Osnovan 279. pre Hrista, grad su okupirali Rimljani, a kasnije i Osmanlije. Tokom Drugog svetskog rata, Nišom su vladali Nemci, koji su opustošili grad, ubivši mnoge njegove građane.

Vladavina svih ovih sila samo je jedna od stvari koje Niš čine tako privlačnim mestom za posetu, jer se tragovi istorije grada naziru na svakom koraku, bilo da se radi o ostacima rimskih ruševina, osmanske kule od lobanja, ili ostacima nacističkog koncentracionog logora.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kula Lobanja ili Ćele-Kula jedno je od glavnih turističkih mesta u Nišu koje godišnje poseti od 30.000 do 50.000 posetilaca, od kojih su mnogi Srbi koji hodočaste kako bi iz prve ruke doživeli i videli ovaj važan spomenik za sticanje srpske nezavisnosti. Čuveni franuski putopisac Lamartine 1833. godine zabeležio je:

 

„Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik! On će naučiti njihovu djecu šta vredi nezavisnost jednog naroda, pokazujući im po kakvu su ih cijenu platili njihovi očevi.“

 

Kula lobanja podignuta je u maju 1809. godine, ubrzo nakon što su Osmanlije čvrsto porazile srpske pobunjenike u bici za sticanje nezavisnosti od Turskog carstva. Pod komandom Stevana Sinđelića, oko 3.000 4.000 pobunjenika je napadnuto od napredujuće vojske koja ih je daleko nadmašila. Znajući da su osuđeni na propast i da će se suočiti sa strašnom kaznom ako ih uhvate, Sinđelić je bio odlučan u borbi do kraja. Očajnički je opalio hitac u magacin baruta svoje vojske, izazivajući veliku eksploziju koja je ubila njega, njegovu pobunjeničku vojsku, kao i mnoge Turke. Neki zapisi ukazuju na to da je Sinđelić u napadu uspeo ukloniti čak 6.000 svojih neprijatelja.

 

Iako su se Osmanlije pokazale kao pobednici turski general vezir Huršid paša nije bio oduševljen žestokim posljednjim stavom pobunjenika. U nameri da pošalje snažno upozorenje svim potencijalnim pobunjenicima, izdao je naređenje da se izgradi nadvijajući toranj koristeći njihove lobanje, koji će biti postavljen duž glavnog puta i ulaza u grad. Da bi uvreda bila veća, tela pobunjenika su takođe brutalno osakaćena – koža im je oguljena, napunjena slamom i poslata nazad u Carigrad kao dokaz turske pobede.

Izgrađena je kamena struktrua visoka 4,5 metra i 4 metra širine, sa preko 950 lobanja raspoređenih u 56 redova. Sinđelićeva lobanja postavljena je na vrh kao neka vrsta „krune“.

TRAG NEČOVEŠTVA I STRAŠNE OSVETE Zid od lobanja srpskih junaka kao simbol turskog varvarstva i srpskog prkosa Shutterstock
 

 

Osmanlije su konačno napustile Niš 1878. godine, a nedugo zatim 1892. godine oko ostatka kule izgrađena je kapela kako bi se zaštitila od daljeg propadanja. Kako su godine prolazile, mnoge lobanje su pale sa tornja, druge je porodica odnela na odgovarajuće hrišćanske sahrane, a neke su ukrali takozvani „lovci na suvenire“. Trenutno je ostalo nešto više od 50 lobanja, uključujući i Sinđelićevu, koja je istaknuta u staklenom kućištu.

Ćele kula na mapi: 

 

 

 

Komentari(0)

Loading