ČUVAR FRUŠKOGORSKOG NASLEĐA Lokalni seljaci nisu dozvolili da manastir padne pod upravu Hilandara

J. K.

17:12

Turizam 0

Po nekim predanjima, ovaj manastir je podigao despot Jovan Branković krajem 15. veka sa manastirskom crkvom posvećenom Svetom Nikoli.

ČUVAR FRUŠKOGORSKOG NASLEĐA Lokalni seljaci nisu dozvolili da manastir padne pod upravu Hilandara
Wikipedia

 

Manastir Divša je ženski manastir – u narodu je poznat i kao manastir Đipša. Smešten je na južnim padinama zapadnog dela Fruške gore, u prelepoj dolini obrasloj gustom šumom

Prvi pouzdani podaci o ovom manastiru u turskim izvorima potiču iz druge polovine 16. veka. Crkva je najverovatnije sagrađena u 16. veku. Početkom 18. veka Divša je zabeležena kao metoh manastira Kuveždina, udaljenog oko 5 km istočno od Đipše. U zavisnom položaju Đipša će ostati u narednom razdoblju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zbog svog geografskog položaja i i velike udaljenosti od naseljenih mesta, ovo je oduvek bio siromašan manastir, stoga nikada nije posebno ni privlačio pažnju Turaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biljana Ilic (@biljana9988)

Početkom 18. veka pao je pod upravu manastira Kuveždin od koga je udaljen pet kilometara, i godinama nakon toga pokušavao je da povrati samostalnost koju je stekao tek 1923. godine.

Po nekim tvrdnjama, ova dva manastira su mogla da padnu pod upravu Hilandara, ali to nisu dozvolili lokalni seljaci. Tokom burne istorije ovaj manastir, kao i ostali, bio je mnogo puta rušen i pljačkan.

Za vreme Drugog svetskog rata, u vreme okupacije i terora NDH, ustaše su srušile crkvu manastira Đipše. Bilo je to 1944. godine, kada je manastir zapaljen. Zvonik srušen miniranjem. Zgrade manastira su teško oštećene, a ikonostas rastavljen i odnesen. Delovi konostasa su preneti prvo u manastir Kuveždin, a potom u Muzej Srema.

Od 1980. godine manastir je ponovo uspostavljen kao ženski i postepeno se obnavlja. Danas manastir čine Crkva svetog Nikole i spratni konak severno od nje. Početkom 20. veka to je bila jedina „gluva“ fruškogorska svetinja – bez postavljenih zvona.

Manastir Divša na mapi: 

Komentari(0)

Loading