DUHOVNO NASLEĐE FRUŠKE GORE Monasi bežeći od turskog zuluma na temeljima porušene crkve podižu ovu velelepnu svetinju

J. K.

14:00

Turizam 0

Manastir sa crkvom posvećenom Rođenju Bogorodice smešten je na zapadnom delu Fruške gore, na izvoru Remete.

DUHOVNO NASLEĐE FRUŠKE GORE Monasi bežeći od turskog zuluma na temeljima porušene crkve podižu ovu velelepnu svetinju
shutterstock

 

Prema Zaveštatelnom svitku, čuvanom do Drugog svetskog rata u manastiru, osnovao ga je 1520. žički iguman Teofil sa monasima Ilarionom i Visarionom na mestu male crkve Sv.Nikole, zvane Remetska. Prvi pisani pomen o Šišatovcu, pod imenom Remeta, potiče iz 1545. i odnosi se na plaćanje dažbina turskim vlastima.

Monasi iz manastira Žiča bežeći od Turaka 1520. godine na temeljima crkve Svetog Nikole koju su pronašli, oni će podići novu i posvetiti je Rođenju Presvete Bogorodice. U nju su 1545. godine prenete mošti Svetog Stefana Štiljanovića, koji je kanonizovan za svetitelja ubrzo nakon predstavljenja 1543. godine. One su prenete 1942. godine u Sabornu crkvu u Beogradu gde i danas počivaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nastanak ovog manastira se zasigurno veže za taj događaj, jer su monasi tu malu crkvu posvećenu Svetom Nikoli srušili i podigli novu posvećenu rođenju Bogorodice. Od tada je više puta rušena i obnavljana, da bi svoj konačni izgled dobila u drugoj polovini XVIII veka.

 

Ono što prvo privlači kod ove građevine jeste njena veličina koja je dodatno istaknuta pokraj okolnih seoskih kuća. Manastirski kompleks čine jednostrani spratni konak, manastirska crkva i kapela pored groblja smeštena na brdašcetu. Dvorište manastira, prekriveno travnjacima, živom ogradom u obliku lavirinta, prošaranim raznim vrstama drveća, cveća i žbunja, svojim skladom i uređenošću očaraće svakog posetioca.

Tokom Drugog svetskog rata manastir je teško stradao. Stradale su manastirska biblioteka i arhiva, a dragocenosti su opljačkane.

Sistematska obnova kompleksa započela je 1970.

Manastir Šišatovac na mapi:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading