FRUŠKOGORSKA SVETINJA U ovom manastiru se mladi Nikola Tesla izlečio od kolere

M. M.

12:00

Turizam 0

Osim što pleni svojom lepotom i veličinom kao najveći manastir na Fruškoj gori, za Šišatovac postoje mnoge priče i zanimljivosti.

FRUŠKOGORSKA SVETINJA U ovom manastiru se mladi Nikola Tesla izlečio od kolere
Shutterstock

 

Planina Fruška gora je načičkana manastirima, te zbog toga često nosi epitet „Srpska Sveta gora“. Izgradnja većine manastira na ovoj vojvođanskoj planini datira iz perioda pada srednjovekovne srpske države i seoba koje su usledile potom.

Bežeći od azijatskog osvajača, monasi iz manastira Žiča svoje utočište su našli na zapadnim obroncima ove planine. Na mestu gde izvire potok Remetica žički monasi su zatekli crkvu posvećenu Svetom Nikoli, koju su porušili, a na njenim temeljima napravili crkvu posvećenu Rođenju Presvete Bogorodice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Predrag Miloradović (@eyedstudio)

Ovaj period podizanja nove svetinje na mestu stare je verovatno bio početkom 16. veka, oko 1520. godine, a manastir dobija ime po obližnjem selu Šišatovac krajem 16. veka. Današnja crkva je izgrađena između 1758. i 1778 godine, a njenu izgradnju, kao i izgradnju konaka finansirali su viđeniji ljudi onog vremena.

Osime što pleni svojom lepotom i veličinom kao najveći manastir na Fruškoj gori, za Šišatovac postoje mnoge priče i zanimljivosti. Upravo u ovom manastiru se mladi Nikola Tesla izlečio od kolere. Fondacija „Nikola Tesla“iz Filadelfije je iz tog razloga pokrenula inicijatuvu o izgradnju replike Tesline kuće iz Smiljana, kao spomen na njegov boravak u ovom manastiru.

Boravak još jednog slavnog Srbina je interesantan. Naime baš u Šišatovcu je Vuk Karadžić zapisao mnoge narodne umotvorine pa i najlepše pesme uz gusle koje je slušao od slepog guslara Filipa Višnjića.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Vojvodina Info (@vojvodinainfo)

Manastir Šišatovac na mapi:

 

Komentari(0)

Loading