SVETO MESTO KOJE ISPUNJAVA ŽELJE VERNIKA Ovde je Miloš Obrenović sakrio kneginju Ljubicu od Turaka

J. K.

16:13

Turizam 0

U porti manastira Nikolje, u Ovčarsko – kablarskoj klisuri, nalazi se najpozantiji bor Srbije.

SVETO MESTO KOJE ISPUNJAVA ŽELJE VERNIKA Ovde je Miloš Obrenović sakrio kneginju Ljubicu od Turaka
Shutterstock

 

Ukoliko se uputite u Ovčarsko-kablarsku klisuru ponesite želju i nikako nemojte propustiti da posetitite manastir Nikolje. Ovaj ženski manastir nalazi se blizu same Banje i može se stići pešice, ali je neuporedivo lepše kada se priđe brodićem koji polazi iz Međurečje i prolazi kroz klisuru.

Prvo što posetioci vide su crkva svetog Nikole i visoki bor koji nemo posmatra posetioce manastirskog kompleksa i odaje utisak čuvara. Ovaj bor je veoma poseban. Pre svega, star je više od 200 godina i smatra se da je sam nikao na groblju monaha.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Dobro je poznatu da su ovu „malu Svetu goru“ posle propasti nemanjićke države gradili ljudi, a ne kraljevi, pa su zato manastiri mali. Međutim, postoji legenda da je narod upravo birao sveta mesta, kraj svetog drveća, kako bi baš tu podigli manastir.

Ovde su ljudi dolazili i molili se za izlečenje. Većinom su to bile žene, a legenda se prenosila sa kolena na koleno.

Veruje se da ovaj bor štiti majka Božija, pa se na njemu nalazi njena ikonica. Ukoliko imate želju i svetom boru priđete sa iskrenom, dubokom molitvom, celivate ikonu i pomislite tu jednu želju, pa okrenete tri kruga oko njega – želja će vam se ispuniti.

Nema vernika koji poseti manastir Nikolje, a da ne obiđe i ovo sveto drvo. Sam manastir Nikolje se nalazi u prelepoj šumi kraj Zapadne Morave. Ovo je bilo ključno mesto u vreme oslobođenja od Turaka, jer je ovde knjaz Miloš Obrenović sakrio od Turaka kneginju Ljubicu. Nažalost, ovde je sahranjen, kraj bunara i njegov mali sin Petar.

Novorođeni sin kneza Miloša sahranjen je ispod svetog bora I drugi sin knjaza kao petogodišnji dečak sahranjen je iza zapadnog dela crkve. Mališan se zvao Petar i krstio ga je Karađorđe po svom ocu i tako su Karađorđe i Miloš Obrenović bili kumovi.

Zadovoljan što su Ljubica i deca bili bezbedni, knjaz Miloš je manastiru izgradio konak. Manastir je tada dobio i vodenicu, pa gotovo da nema turiste koji manastir napusti bez kilograma brašna upakovanog u platnenu vrećicu.

Zabeleženo je da manastir Nikolje od postanka nikad nije bio pust. Kandilo se u njemu nikada nije gasilo. Kada je osnovan bio je muški, a od 1945. godine postao ženski manastir.

Iako freske u crkvi nemaju veliku umetničku vrednost, srpskom narodu su neprocenjive. Manastir je bio i poplavljen, a tokom istorije bio je značajan kulturno prosvetni centar. Tu se nalazila škola za parohijske sveštenike i manastir je imao razvijenu prepisivačku delatnost.

Manastir Nikolje na mapi:

 

Komentari(0)

Loading