NA OBRONCIMA PLANINE ZLATAR NALAZE SE SRPSKI MALDIVI Okolina ovog jezera prirodno je stanište beloglavog supa

J. K.

17:17

Turizam 0

O lepotama planine Zlatar i celog područja na kojem se ona nalazi napisani su mnogi redovi koji verovatno ne mogu ni upola preneti magiju ovih prostora.

NA OBRONCIMA PLANINE ZLATAR NALAZE SE SRPSKI MALDIVI Okolina ovog jezera prirodno je stanište beloglavog supa
Shutterstock

 

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku, udaljeno 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25 km², a dugačko je od 15 km do 23km.

S obzirom na to da se nalazi pored puta Beograd-Crnogorsko primorje, turistički položaj jezera je izuzetan – ovde će zastati da se odmore i naprave predah od puta mnogi koji prolaze ovom trasom. Međutim, jezero zbog svojih lepota nije samo usputna stanica mnogima već i krajnja destinacija za odmor. Možda još veću lepotu i primamljivost ovog jezera čine plaže koje su divlje; na taj način svi istinski zaljubljenici u prirodu u potpunosti će uživati u ovom prekrasnom mestu koje iako je postalo popularna turistička destinacija nije promenilo svoju suštinu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nastalo je 60-ih godina izgradnjom hidroelektrane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je najveća zemljana brana izgrađena u Evropi, visoka 83m i duga 1264m a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by reflektor.rs (@reflektor.rs)

Okolina Zlatarskog jezera prirodno je stanište beloglavog supa. Rezervat beloglavog supa je nešto po čemu je Zlatarsko jezero najviše i poznato, i ako ga pored toga krase i mnoge druge neverovatne zanimljivosti i prirodne lepote koje će Vam oduzeti dah.

Iako je treće jezero u Srbiji po veličini, Zlatarsko jezero ipak ima neslavnu prošlost.

Ovo veštačko jezero je nastalo 60-ih godina prošloga veka, kada je potopljeno celo jedno naseljeno mesto.

U tadašnjem Kokinom Brodu se nalazilo sve ono što je treba da ima jedno selo. Osim škole, bila je tu i pošta, zatim pekara i dve prodavnice, policijska stanica, kao i stadion, pa čak i hotel i pozorište. Bile su tu, naravno, i kuće meštana Kokinog broda, ali i groblje.

Zlatarsko jezero na mapi: 
 
 
 
Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading