KAMEN POSTOJANJA SRPSKOG IDENTITETA Neizostavno svedočanstvo o bitnoj i često dinamičnoj prošlosti naše države

J. K.

09:56

Turizam 0

Na teritoriji Republike Srbije nalaze se ostaci na desetine tvrđava veoma značajnih za kulturu i istoriju naše zemlje

KAMEN POSTOJANJA SRPSKOG IDENTITETA  Neizostavno svedočanstvo o bitnoj i često dinamičnoj prošlosti naše države
Shutterstock

 

Prirodna bogatstva, bajkoviti pejzaži netaknute prirode, reke, planine, jezera, mnogi kulturno-istorijski spomenici, tvrđave koje su opstale uprkos vekovima obeleženim ratovima i razaranjima, privlače pažnju kako domaćih, tako i stranih turista. Tvrđave Srbije su važno i neizostavno svedočanstvo o bitnoj i često dinamičnoj prošlosti naše države. Posetom istih mi našu tradiciju i istoriju čuvamo od zaborava, učeći nova pokolenja i mlade naraštaje o njhovoj istoriji i velikom značaju koja ta zdanja imaju za Srbiju. Kamen odoleva vremenu, simbol je istrajnosti, stabilnosti i neuništivosti, simbol jednog naroda, njegove borbe, kulture, razvoja i istorije. U kamenu srpskih tvrđava uklesano je svako stradanje i žrtva koju je naš naroda podneo zarad oslobođenja i slobode. Da bi osetili atmosferu srednjeg veka ne treba vam mašina za povratak u prošlost niti pasoš, već slobodno vreme i želja da posetite velelepne tvrđave u Srbiji, a mi ćemo Vam sa listom predloga pomoći da se odlučite.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tvrđava Zvečan

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Srpski, vizantijski i rimski srednjovekovni grad i tvrđava Zvečan nalazi se u Srbiji, nedaleko od istoimenog naselja, severno od Kosovske Mitrovice, koji je smatran za jednim od najjačih utvrđenja srednjovekovne Nemanjićke države. Ostaci tvrđave nalaze se na vrhu ugašene vulkanske kupe na oko 800 m nadmorske visine, koja se uzdiže odmah iznad čuvene reke Ibar. Smatra se da je tvrđava podignuta u 11. veku. Poznat kao mesto brojnih događaja, među kojima je svakako najpoznatija smrt Stefana Dečanskog u tamnici Zvečanske tvrđave.

 

Tvrđava Maglič – Jerinin grad
Shutterstock
 

 

Ostaci još jedne srednjovekovne tvrđave nalaze se tik iznad reke Ibar, na izdanku planine Stolovi, a dvadeset kilometara južno od Kraljeva, monumentalno stoji Maglič – istorijski i strateški važno utvrđenje koje je podignuto za vreme vladavine kralja Uroša I u 13. veku. Nakon mongolskog spaljivanja Žiče 1241. godine, kralj je naredio izgradnju tvrđave koja bi zaustavila prodor neprijatelja ka Studenici i zadužbinama u Sopoćanima i Gracu. Postoji i legenda da je Maglič sazidala Irina Kantakuzin, supruga despota Đurđa Brankovića, koja je zbog naširoke omraženosti nazvana prokletom jerinomm pa otuda i ime Jerinin grad. Međutim, stručnjaci odbacuju to predanje, jer bi to značilo da je utvrđenje sagrađeno početkom 15. veka, dok prvi pouzdani podaci o Magliču mogu se primetiti u biografiji arhiepiskopa Danila II iz 1335/6. godine.

 

Tvrđava Stari Ras
Shutterstock
 

 

Stari Ras je srpski srednjovekovni grad (tvrđava) i središnja prestonica srpske srednjovekovne države Raške. Ostaci tvrđave nalaze se na lokalitetu Gradina iznad Starog Trgovišta, na udaljenosti od 11 km zapadno od Novog Pazara. Spomenički kompleks Starog Rasa se zajedno sa manastirom Sopoćani počevši od 1979. godine nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine kao objedinjena zaštićena celina pod nazivom Stari Ras i Sopoćani.me Ras najverovatnije vodi poreklo od naziva antičkog utvrđenja Arsa koju pominje vizantijski istoričar Prokopije u VI veku. Srednjovekovni Ras se prvi put pominje u delima vizantijskog cara Konstantina VII Porfirogenita, koji je pomenuo ovu tvrđavu u sklopu kazivanja o borbama između Srba i Bugara krajem IX veka.

 

Tvrđava Golubac
Shutterstock
 

 

Golubačka tvrđava smeštena je na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Nacionalni park „Đerdap“. Reč je o spomeniku kulture od izuzetnog značaja, poznatom po burnoj istoriji, ali i tome što je danas najpopularnija turistička atrakcijana Dunavu, ovo je takođe  jedna od najlepših i najbolje očuvanih srednjovekovnih zdanja Srbije koje svojim veličanstvenim kulama i velepnom arhitekturom uvek iznova oduševljava sve posetioce. Nije poznato kada se tačno izgradila Tvrđava Golubac, niti ko su bili njeni graditelji, ali određeni stručnjaci procenjuju da njome dominiraduh srpskih utvrđenja iz XIII i XIV veka, pa se smatra da je nastala za vreme kralja Dragutina.


Tvrđava Kale
Shutterstock
 

 

Pirotski grad ili Momčilov grad, je utvrđenje kraj Nišave u današnjem Pirotu. Podignuto je za vladavine kneza Lazara (1371—1389). Osmanlije su uspele da ga zauzmu, ali ga je 1386. godine povratio vojvoda Dimitrije, što je bio jedan od povoda za Kosovsku bitku 1389. godine. Prolazeći kroz različite vremenske periode, dobijao različita imena, od naziva TURRES (kula) za vreme Rimskog carstva, zatim Pirgos, Thurib, Momčilov grad, Kale, Tvrđava, današnji naziv ovog grada je Kale. Arheološkim istraživanjem Srednjeg dela Pirotskog grada otkriveno je da je na tom mestu postojalo naselje još pre 5000 god, a otkriveni su i drugi tragovi iz eneolita i gvozdenog doba, Antike, Rane Vizantije i srednjeg veka.

 

Smederevska tvrđava
Shutterstock
 

 

Nakon smrti Stefana Lazarevića, despot Đurđe Branković nije smeo ostati u Beogradu koji su preuzeli Mađari, on je sagradio novu prestonicu u Smederevu. Mesto je izabrao što dalje od Turaka,  sa osloncem na Dunav i granicu Ugarske.  Sagrađena je u periodu od  1428-1439 godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara i ima oblik nepravilnog trougla koji se sastoji iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

 

Komentari(0)

Loading