LEKOVITA VODA I BLATO Najveća banja suvoborskog kraja

M. M.

09:59

Turizam 0

Za okolinu ove banje se vezuju mnoge legende.

LEKOVITA VODA I BLATO Najveća banja suvoborskog kraja
Printscreen youtube

 

Priroda nije štedela kada je suvoborskim krajeve darivala prirodnom lepotom i lekovitim izvorima. Smeštena između Mionice i Ljiga se nalazi Banja Vrujci, smeštena na obroncima Suvobora, a pored nje teče reka Toplica.

Legenda koja se vezuje za ovu banju spominje Milana Toplicu i njegovo putovanje kroz ovaj kraj. Topličin konj se razboleo negde na putu te ga je Milan ostavio na nekom blatnjavom mestu pored reke. Konj se u blatu, ispijajući rečnu vodu, izlečio i potom stigao Milana posle nekog vremena.

Na osnovu arheoloških istraživanja i istorijskih izvora vidise da je naselje oko lekovitih izvora postojalo oduvek. Do 1935. godine postojala je divlja banja, a izvorišta nisu bila uređena. Tridesetih godina 20. veka počelo je uređivanje izvora i Vrujci su postali narodno lečilište.

Lekovite voda se koristi za kupanje i piće. Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti itd.

U banji se organizuje manifestacija Vrujački izvori, a osim toga u okolini banje se mogu posetiti Čarobno selo, crkvu Svete Marine i rodno selo vojvode Živojina Mišića.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banja Vrujci (@banja.vrujci)

Komentari(0)

Loading