LEKOVITA VODA I BLATO Najveća banja suvoborskog kraja

M. M.

09:59

Turizam 0

Za okolinu ove banje se vezuju mnoge legende.

LEKOVITA VODA I BLATO Najveća banja suvoborskog kraja
Printscreen youtube

 

Priroda nije štedela kada je suvoborskim krajeve darivala prirodnom lepotom i lekovitim izvorima. Smeštena između Mionice i Ljiga se nalazi Banja Vrujci, smeštena na obroncima Suvobora, a pored nje teče reka Toplica.

Legenda koja se vezuje za ovu banju spominje Milana Toplicu i njegovo putovanje kroz ovaj kraj. Topličin konj se razboleo negde na putu te ga je Milan ostavio na nekom blatnjavom mestu pored reke. Konj se u blatu, ispijajući rečnu vodu, izlečio i potom stigao Milana posle nekog vremena.

Na osnovu arheoloških istraživanja i istorijskih izvora vidise da je naselje oko lekovitih izvora postojalo oduvek. Do 1935. godine postojala je divlja banja, a izvorišta nisu bila uređena. Tridesetih godina 20. veka počelo je uređivanje izvora i Vrujci su postali narodno lečilište.

Lekovite voda se koristi za kupanje i piće. Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti itd.

U banji se organizuje manifestacija Vrujački izvori, a osim toga u okolini banje se mogu posetiti Čarobno selo, crkvu Svete Marine i rodno selo vojvode Živojina Mišića.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banja Vrujci (@banja.vrujci)

Srpski Holivud

BRAVO SRBINE Srpski Holivud zasijao novim sjajem a dobio i šajkaču (FOTO)

Turizam

17:00

21 jun, 2024

Gornji Milanovac – Na planini Rudnik u selu Mutanj, jedna prelepa livada postala je prava turistička atrakcija i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka. Ivan Jakovljević poznatiji kao Ivo Car napravio je Srpski Holivud i to tako što je podigao kredit i postavio čuvena slova koja se mogu videti i na brdu iznad Los Anđelesa. Ipak, nakon 17 godina došlo je vreme za malu popravku dobro poznatih slova.

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading