Misterije srednjovekovnog grada Ras: Prva prestonica Srbije

13:00

Turizam 0

Ras, kao prva prestonica Srbije, krije mnoge neispričane priče i tajne.

Raška
Shutterstock

Ras je bio srce srednjovekovne Srbije, centar političkog, kulturnog i verskog života. Danas, arheološka iskopavanja otkrivaju nove detalje o ovom fascinantnom mestu.

Prva prestonica Srbije, Ras, nalazi se u blizini današnjeg Novog Pazara. Grad je bio centar srpske države u 12. i 13. veku, domaćin kraljevskih dvorova i važnih crkava. Otkrića arheologa ukazuju na postojanje razvijene urbanističke strukture, sa sofisticiranim sistemom vodovoda i puteva.

Ras je bio središte političkog života Srbije tokom vladavine dinastije Nemanjića. Stefan Nemanja, osnivač dinastije, ovde je izgradio svoj dvor i niz crkava, uključujući poznatu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Ova crkva, sa svojom jedinstvenom arhitekturom, predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika iz tog perioda.

Arheološka iskopavanja otkrila su temelje mnogih zgrada, uključujući i stambene objekte, što pruža uvid u svakodnevni život stanovnika Rasa. Pronađeni su brojni artefakti poput oružja, nakita, alata i keramike koji svedoče o bogatom kulturnom životu i trgovini koja se odvijala u gradu. Ras je bio poznat po svojim zanatlijama, trgovcima i vojnicima.

Tokom vekova, Ras je pretrpeo mnoge napade i razaranja, ali je svaki put uspevao da se obnovi i nastavi da funkcioniše kao važno središte. Dolazak Osmanlija u 15. veku označio je kraj njegove dominacije, ali su ostaci grada nastavili da žive kroz sećanja i arheološka istraživanja koja su usledila.

Danas, Ras je turistička destinacija koja privlači posetioce iz celog sveta. Arheološki park pruža mogućnost da se istraži bogata istorija ovog grada kroz rekonstrukcije, izložbe i vođene ture. Ras je mesto gde se prošlost i sadašnjost susreću, pružajući jedinstvenu priliku da se zaviri u bogatu istoriju Srbije.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading