HAJDUK VELJKOVA CRKVA Mesto gde počiva veliki Karađorđev vojvoda

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Crkva je jednobrodna, masivna i niska građevina sa ukopanim nivoom poda i graditeljskim karakteristikama sa početka XIX veka.

HAJDUK VELJKOVA CRKVA Mesto gde počiva veliki Karađorđev vojvoda
Printscreen wikipedia

 

Stara crkva Presvete Bogorodice u Negotinu je najstariji spomenik kulture Negotina, a izgrađena je 1803. godine. Nalazi se na samom obodu zakonom zaštićenog oboda centralnog grada. Izgradnja crkve je započeta 1803. godine, a svoj današnji oblik je dobila tokom obnove 1900. godine.

Crkva je poznatija pod imenom Hajduk Veljkova crkva pošto se u njoj nalaze posmrtni ostaci Veljka Petrovića i njegovog brata Miljka. na apsidi crkve stoje dve velike spomen ploče sa posvetom u stihovima pesnika Sime Milutinovića Sarajlije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U porti stare crkve, vidno mesto zauzima pijetetna staza sa prilazom grobu Hajduk Veljkovom, a posebno grupa izuzetno vrednih primera seoskih nadgrobnih spomenika specifičnog izgleda sa određenim kultnim predstavama, te kao takvi predstavljaju izutenu etnografsku vrednost. U sklopu crkvenog dvorišta stoje spomenici preneti sa nekropola iz okolnih sela: Rajca, Rogljeva i Kobišnice.

Printscreen wikipedia

 

 

Komentari(0)

Loading