ČUVAR GRADA I SIMBOL PRESTONICE Najviša građevina u Srbiji i najviša kula na Balkanskom poluostrvu

Jelena Vamović

12:21

Turizam 0

Avalski toranj se nalazi na planini Avali, nadomak Beograda.

ČUVAR GRADA I SIMBOL PRESTONICE Najviša građevina u Srbiji i najviša kula na Balkanskom poluostrvu
shutterstock

 

Avalski toranj je funkcionalni telekomunikacioni toranj. Iako je dizajn tornja zanimljiv, priča koja stoji iza Avale je ono što je čini kultnom i jednom od beogradskih atrakcija koje morate videti.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Današnji toranj je druga Avalina inkarnacija. Originalni Avalski toranj izgrađen je između 1961. i 1965. godine i bio je pionirski projekat za svoje vreme. Za projekat su zaslužni srpski arhitekta Ugliješa Bogunović i inženjer Slobodan Janjić, koji je u trenutku završetka bio jedan od 10 najviših kula na svetu.

Osim što je bio simbol jugoslovenske moći i uticaja Novog Beograda, Avalski toranj je imao i praktičnu funkciju: antena je korišćena za prenos televizijskih signala širom zemlje. Prvobitna kula je takođe imala osmatračnicu, koju su opsluživala dva lifta.

shutterstock

 

U 20.40 časova 29. aprila 1999. godine, prva od dve NATO bombe je pogodila jednu od nogu Avale, pri čemu se toranj potpuno srušio. Bombardovanje je orkestrirano da bi se uništila televizija Radio Srbije, javni emiter u zemlji i važan izvor informacija tokom rata.

Stanica je prevladala, ali propast takve ikone strukture i značajnog inženjerskog podviga bio je ogroman udarac.

shutterstock

 

Slično kao i sam Beograd—grad koji je slavno rušen i obnavljan 40 puta kroz istoriju—Avalski toranj je izrastao iz pepela. Samo pet godina kasnije, 2004. godine, Televizija Radio Srbije pokrenula je kampanju za obnovu strukture i na kraju prikupila preko milion evra javnih donacija.

Lokacija je očišćena 2005. godine, a 2006. godine počela je izgradnja novog tornja. Šest hiljada tona betona kasnije, Avalski toranj 2.0 ponovo je otvoren za javnost u aprilu 2010. Novi Avalski toranj je tačna replika originalnog, ali je dva metra viši.

 

 

 

Komentari(0)

Loading