OVO JE PRVO ŠTO VIDITE KADA SE PRIBLIŽAVATE BEOGRADU Bio je remek delo arhitekture, srušio ga NATO, a opet je postao jedan od simbola prestonice

20:00

Turizam 0

Svi oni koji su pristizali iz različitih smerova znali su da se nalaze nadomak Beograda kada ugledaju veliki elegantni toranj koji se uzdiže na planini – Avalski toranj

OVO JE PRVO ŠTO VIDITE KADA SE PRIBLIŽAVATE BEOGRADU Bio je remek delo arhitekture, srušio ga NATO, a opet je postao jedan od simbola prestonice
E-stock/ Koca Sulejmanovic

Ovaj simbol Beograda idejno je zamišljen davne 1959. godine. Gradnja je trajala od 1961. do 1964, a pušten je u rad 1965. godine. Bio je visok 202,87 metara i predstavljao je jedan od najlepših TV predajnika u Evropi.

Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, pa se smatrao remek delom arhitekture. Ubrzo je postao jedan od najvoljenijih objekata u srpskoj prestonici, rado posećivan i omiljen kao mesto za izlete.

Naizgled „mršav”, na „samo” tri noge, toranj je odolevao naletima košave „šetajući” u prečniku i do jednog metra sve do 1999. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pre više od 19 godina ovaj objekat je pogođen tokom NATO agresije na Jugoslaviju. Avalski toranj je bio najviši srušeni objekat na svetu dok nije srušen Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Pošto je smatran jednim od simbola Beograda doneta je odluka da bude obnovljen. Nakon uklanjanja ostataka i prikupljenih sredstava obnova je počela 2007.godine. Toranj je trebalo svečano da bude otvoren na 10. godišnjicu njegovog rušenja tj. 29. aprila 2009. godine ali zbog vremenskih prilika, radovi su trajali duže, tako da je toranj završen 23. oktobra 2009. a svečano je otvoren 21. aprila 2010. godine. Ukupna visina tornja je povećana na 204,57 metara. Toranj ima dva lifta i restoran na 119. metru, dok je vidikovac na 122.metru.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Komentari(0)

Loading