DOBRO OD OPŠTEG ZNAČAJA, AVALA Ovo je jedinstvena oaza mira okružena predivnom prirodom (VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Planina Avala je nezaobilazna atrakcija grada Beograda.

DOBRO OD OPŠTEG ZNAČAJA, AVALA Ovo je jedinstvena oaza mira okružena predivnom prirodom (VIDEO)
Shutterstock

Avala je niska planina, 16,6 km južno od Beograda. Predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava. Visoka je 511 m (vrh Žrnov) i uzdiže se oko 200 m iznad okolnog talasastog terena. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen.

Krajem 2007. godine je Skupština grada Beograda proglasila Avalu zaštićenim prirodnim dobrom sa ukupnom površinom od 489 ha. Još je knez Miloš 1859. godine doneo odluku da se Avala zagradi i zaštiti, a 1936. godine je proglašena nacionalnim parkom. Prezidijum Narodne Skupštine 1946. godine donosi odluku da bude proglašena dobrom od opšteg značaja.

Na Avali se nalazi Avalski toranj, jedan od zaštitnih simbola Beograda. Avalski toranj izgrađen je 1965. godine, i bio je najveća građevina u tadašnjoj Jugoslaviji. Tokom bombardovanja Srbije 1999. toranj je srušen, a novi je otvoren 2010. godine. Sa vrha tornja se pruža spektakularan pogled.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Na vrhu Avale nalazi se Spomenik Neznanom junaku. Reč je o mauzoleju podignutom u čast poginulih u Prvom svetskom ratu. U blizini spomenika nalazio se grob neznanom vojniku, a na mestu gde se danas nalazi ovo zdanje nekada se nalazio srednjevekovni grad Žrnov. Tvorac Spomenika Neznanom junaku bio je vajar Ivan Meštrović, a inicijativa za gradnju potekla je od strane jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

 

 

U podnožju Avale nalazi se Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, posvećen članovima sovjetske vojne delegacije koja je stradala 1964. godine, kada je njihov avion udario u Avalu. Osim spomenika, Avala nudi još mnogo toga. Jedno je od omiljenih izletišta Beograđana.

 

Izvor: vikipedija, niste znali

 

 

Komentari(0)

Loading