CARIČIN GRAD ISPOD RADAN PLANINE Jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu i šire

Jelena Vamović

12:58

Turizam 0

Justinijan Veliki, koji je sagradio ovaj grad, jedan je od 18 rimskih vladara rođenih na tlu današnje Srbije

CARIČIN GRAD ISPOD RADAN PLANINE Jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu i šire
shutterstock

 

Na 30km od Leskovca, u grad Lebane, u istoimenoj opštini nalazi se čuveni i ne toliko poznati lokalitet „Caričin grad“.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu, Caričin grad ili Justinijana Prima, predstavlja arheološki lokalitet.

Grad je bio sedište novoosnovane arhiepiskopije Justinijana Prime. U unutrašnjem delu grada otkriveni su bedemi koji su grad delili na: Gornji, Donji i Srednji.

Ilustracija nekadašnjeg grada:

Foto: Muzej Leskovac

 

Akropolj ili sedište crkvene ustanove je kao i čitav grad, bio okružen snažnim bedemima. U stambenom delu grada je izgrađena trobrodna forma hrišćanske bogomolje (bazilika) i na tom mestu su pronađeni podni mozaik i freske. U gradu je bilo ukupno pet bazilika. Izvan gradskih zidina pronađena je i šesta crkva koja je, sa ostalim crkvama među gradskim zidinama, izgrađena u VI veku.

shutterstock

 

Caričin grad leži na padinama koje se pružaju od Radan planine do Leskovačke klisure. Istraživanja ovog arheološkog lokaliteta počinjala su u više navrata. Prvo istraživanje započeto je 1912. godine, ali je ubrzo obustavljeno zbog rata. Tim istraživanjem je utvrđeno da se radi o Justinijani Primi. Drugo istraživanje, ujedno i ključno i veoma značajno je započeto 1936. godine, a 1938. je počelo iskopavanje Gornjeg grada, koje je obustavljeno, takođe zbog rata. Ovim drugim istraživanjem je otkriven Akropolj sa bedemima, kulama, istočnom kapijom, Episkopskom bazilikom, Konsignatorijumom…

Kao grad, Justinijana Prima bio je aktivan veoma kratko, budući da je sagrađen 30-ih godina šestog veka, a napušten je već 613. godine. Pretpostavlja se da su, nakon pada Sirmijuma, Avari i Sloveni uništili i ovaj grad, tako što su prekinuli akvadukt i ostavili stanovništvo bez vode.

shutterstock

 

Komentari(0)

Loading