ZEMLJA RIMSKIH IMPERATORA Posle Italije, na teritoriji današnje Srbije rođeno je najviše vladara Rimskog carstva

Jelena Vamović

10:00

Turizam 0

Na teritoriji današnje Republike Srbije rođeno je 18 rimskih imperatora, što čini jednu petinu svih vladara Rimskog carstva.

ZEMLJA RIMSKIH IMPERATORA Posle Italije, na teritoriji današnje Srbije rođeno je najviše vladara Rimskog carstva
shutterstock

 

Jedan od njih ostaće upamćen kao žestoki protivnik hrišćanstva, dok je drugi hrišćanstvo proglasio službenom religijom. Zajedničko im je to što su obojica rođeni na teritoriji današnje Srbije. U pitanju su Cezar i Augustus Galerius, prvi je rođen u Gamzigradu, grad u blizini Zaječara na istoku Srbije, dok je drugi vladar rođen u Nišu, gradu na jugu Srbije – car Konstantin I, zvani Konstantin Veliki.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim njih, na teritoriji današnje Srbije rođeni su i mnogi drugi carevi: Konstancije Hlor, Licinije, Vetranion, Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Maksimilijan Herkul, Konstancije II, Gracijan, Jovijan, Hostilijan, Maksimin Daja, Konstancije III, Klaudije II Gotski , Flavije Valerije Sever i Justinijan.

Na teritoriji Srbije imamo carski grad (Sirmijum), prestonice provincija (Sirmijum i Viminacijum), carske rezidencije i vile (Felik Romuliana, Šarkamen, Mediana i Iustiniana Prima), u kombinaciji sa utvrđenom granicom sa mnogim gradovima, legionarskim i pomoćnim utvrđenjima ( Singidunum, Diana, Pontes, Naissus). Ove lokacije predstavljaju ogromno nasleđe iz davnina. Sve prethodno navedeno čini Srbiju jednom od centralnih tačaka Rimskog carstva kroz vekove. Posetite neka od navedenih mesta i osećajte se kao da se nalazite u Rimskom carstu.

 

VIMINACIUM

shutterstock

 

Koliko je srpsko kulturno nasleđe važno govori Viminacijum, jedan od najbolje očuvanih i najvećih gradova Rimskog carstva, na čijem su području rođeni gotovo svi rimski carevi. U vreme teritorijalnog širenja i ekonomskog procvata rimske države, Viminacijum je imao između 35ooo i 48ooo stanovnika.

Danas turisti u ovom prelepom gradu mogu potpuno uživati, počevši od Arheološkog parka, Carskog mauzoleja, pa sve do rimskog amfiteatra. Takođe, u ovom gradu pronađen je jedan od najlepših i najbolje očuvanih Hristovih monograma. Smatra se da je Konstantin Veliki to video u snu i da zbog toga dobio je bitku nakon koje je vladao celim Rimom.

U Viminaciumu otkrivena je i grobnica više klase, dodajući tome 13.500 grobnica koje su već identifikovane čini Viminacium mestom sa  najvećim brojem grobnica iskopanih na teritoriji bivšeg Rimskog carstva. Takođe, otkriveno je oko 32.000 artefakata. Posetioci Viminacijuma mogu videti ostatke rimskih ulica, hramova, trgova, amfiteatra, palata, hipodroma i kupatila.

 

VIMINACIUM na mapi:

 

MEDIANA

shutterstock

 

Za vreme postojanja Rimskog carstva, Medijana je bila luksuzno predgrađe Naisusa, današnjeg Niša, u kom su živeli najimućniji ljudi tog perioda. Medijana je izgrađena krajem III veka i početka IV veka.

Prema istorijskim izvorima, Medijana se brzo proširila za vreme vladavine Konstantina Velikog – koji je rođen u Naisusu. Vile izgrađene u Medijani bile su raskošne i ukrašene mozaicima, dok su dvorišta obično imala fontane i skulpture bogova.

Arheolozi su otkrili vodovod u predgrađu, sistem za navodnjavanje i centar za rukotvorine. Iskopavanjem 2000. i 2007. godine pronađeni su ostaci dve crkve iz 4. veka. Osim Konstantina koje je bio redovni posetilac ovog mesta, još šest rimskih careva koristilo je Medijanu kao privremeno boravište: Konstancije, Konstan, Vetranio, Julijan, Valentinijan i Valens. Savremeni posetioci mogu videti ostatke dve rane crkve, vilu sa vrtom sa stupovima od peristila, prostoriju za prijem, dve trpezarije, ostatke kupatila i mozaike, kao i vinariju.

 

MEDIANA na mapi:

 

FELIX ROMULIANA

shutterstock

 

Još jedno arheološko nalazište koje vredi posetiti svakako jeste Gamzigrad odnosno Romuliana, Galerijeva palata, u blizini grada Zaječara u istočnoj Srbiji, 175 km od Beograda. Od 2007. godine nalazi se na listi UNESCO-ve svetske baštine.

Naručeno od cara Caiusa Valerija Galerija Makimianusa između kasnog 3. veka i početka 4. veka, ovo mesto je mnogo poznatije kao Felik Romuliana – nazvano po carevoj majci.

Ceo ovaj sklop je dokazao arheolozima i istoričarima da su Rimljani sa ovih prostora u Felix Romuliani uživali u čistom hedonizmu. Zbog Galerijeve opčinjenosti Dioklecijanom, Felix Romuliana u mnogim aspektima podseća na Dioklecijanovu palatu u Splitu.

Ako posetite Gamzigrad-Romuliana, videćete utvrđenja, memorijalne komplekse, bazilike, tople kupke, hramove, samu palatu koja se nalazi u severozapadnom delu kompleksa kao i tetrapillon, spomenik koji se obično podiže na mesto raskrsnice. Prema istorijskim zapisima, rimski carevi su u 4. veku to područje dali hrišćanskoj crkvi.

Tokom sledećeg veka mesto su devastirali varvari. Rimski car Justinijan I ga je oživeo, učinivši ga graničnom tvrđavom. Međutim, krajem veka ponovo su ga uništili Sloveni. Najveća zasluga za otkriće ovog mesta svakako pripada Dragoslavu Srejoviću, pokojnom arheologu koji je proveo dve decenije pokušavajući da ubedi svet da Romulijana nije bio kastrum (vojni logor) kako se pretpostavljalo, već carska palata . Godine 1993. otkrivena je i skulptura careve glave, izrađena od skupocenog egipatskog purpurnog porfira. Neki istoričari veruju da Felik Romuliana predstavlja vrhunsko dostignuće kasne antike. Značajan deo podnog mozaika sačuvan je u Zaječarskom narodnom muzeju, koji takođe vredi posetiti dok ste u okolini.

 

FELIX ROMULIANA na mapi:

Komentari(0)

Loading