MANASTIR POTOPLJEN PA OBNOVLJEN Prva štamparija u srednjovekovnoj Srbiji nalazila se ovde

Jelena Vamović

18:00

Turizam 0

Na obalama jezera Vrutci nalazi se manastir koji je po mnogo čemu značajan za srpski kulturno-istorijski identitet.

MANASTIR POTOPLJEN PA OBNOVLJEN Prva štamparija u srednjovekovnoj Srbiji nalazila se ovde
shutterstock

 

U blizini užičkog sela Bioska, na 19 kilometara od Užica, nadomak jezera Vrutci nalazi se jedan od manastira Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve, manastir Rujan.

Veruje se da je listopadna drvenasta biljka ruj, koju je jedan od antičkih filozofa karakterisao kao divlju maslinu, zaslužna za naziv manastira Rujan ili Rujno, budući da je u stara vremena obilato rasla na ovom području.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Manastir ima poseban značaj za srspku kulturu. U njemu je nastala i radila prva štamparija u Srednjovekovnoj Srbiji. Monah Teodosije, je 1536. i 1537. godine, štampao čuveno Rujansko Četvorojevanđelje, u improvizovanoj tehnici, u duborezu izrađenim slovima. Međutim, Turci su ubrzo otkrili štampariju, spalili je, a manastir uništili. Preživeli monasi su prebegli u manastir Raču.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KONTRAKULTURAN ®️ (@kontrakulturan.ig)

U uvodnom delu „Rujanskog četvorojevanđelja“ sačuvan je zapis autora, u kome navodi da je „božansku knjigu“, kako je naziva napisao „pod pokriljem planine koja se zove Ponikve, na reci koja se zove Beaska, na selu koje se zove Vrutci, pri hramu svetoga i slavnoga velikomučenika i pobedonosca Hristova, Georgija“. Upravo Svetom velikomučeniku Đorđu i jeste posvećena glavna manastirska crkva.

shutterstock

 

Zanimljiv je podatak da se u Nacionalnoj biblioteci u, danas češkom gradu Pragu, čuva kompletno sačuvan primerak „Rujanskog četvorojevanđelja“. Taj primerak sadrži ukupno 300 listova i deo je Šafarikove zbirke. Postoji i relativno oštećen primerak, kome nedostaju četiri lista i trenutno se nalazi u Sankt Peterburgu, u Ruskoj nacionalnoj biblioteci.

Primerak koji se danas čuva u muzeju Srpske akademije nauka i umetnosti sadrži samo 92 lista.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aduti Srbije (@adutisrbije)

Nakon što je 1980. godine pregrađena reka Đetinja, odnosno pošto je izgrađena brana Vrutci, kada je i formirano istoimeno jezero, manastir Rujno je potopljen. Iako se zahvaljujući izgradnji ove brane Grad Užice nesmetano snabdeva vodom, osim ove svetinje, potopljeni su i dom kulture, škola i železnička stanica.

Tek početkom 21. veka, tačnije u periodu između 2004. i 2006. godine, ova svetinja je obnovljena.

 

Manastir Rujan na mapi:

 

Komentari(0)

Loading