KRVAVA LEGENDA O NASTANKU MANASTIRA Vlastelin rastrgao rođenu sestru zbog ljubomore i zavisti svoje žene

J. K.

11:05

Turizam 0

Manastir Zaova nalazi se u mestu Braničevo u blizini Požarevca, grada u Srbiji.

KRVAVA LEGENDA O NASTANKU MANASTIRA Vlastelin rastrgao rođenu sestru zbog ljubomore i zavisti svoje žene
Shutterstock

 

Predanje kaže da su vlastelini braća Pavle i Radul, imali najmlađu sestru Jelicu koju su obožavali. Pavlova žena, ljubomorna na tu ljubav i pažnju, odlučila se na strašni scenario. Nakon što mu je zaklala sokola i konja, pa za to optužila Jelicu, ubila je sopstveno dete u kolevci, a krvave noževe podmetnula zaovi ispod jastuka.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pavle je poverovao ženi, koju je narod nazvao kučka Pavlovica, i naredio da se sestra veže konjima za repove i rastrgne. Tamo gdje joj je po predanju pala brada, nastao je manastir Bradača, gdje joj je pala ruka – manastir Rukumija, tamo gdje su joj pale oči nastalo je duhovno zdanje Sestroljin u kome se liječe slabovidi, a na mjestu gdje je pao Jeličin trup, nastao je manastir Zaova.

Veruje se da je ovu svetinju sagradio knez Lazar, a negde stoji da su Zaovu sazidala Jeličina braća, ako su zaista postojali. Kako god, u narodnoj tradiciji ovaj manastir se vezuje za Lazarevo doba.

Arhivska građa na turskom jeziku potvrđuje da je manastir Za(h)ova postojao još 1467. godine, pa su ga Turci do temelja porušili. Imovinu crkve sa ruševina otimali su meštani okolnih sela, u povratku na kućna zgarišta u vreme primirja sa Turcima. Prvi put je popravljena po nalogu Karađorđa, 1805. godine, a potom u još tri navrata. Tek oko 1838. godine rađeni su iznova zidovi i fasade, nakon čega je freskopisana u celosti. Nove freske i ikonostas uradio je Živko Pavlović, čuveni slikar i ikonopisac toga doba, čiji je direktan potomak velika slikarka Milena Pavlović Barili. Živkov živopis i danas postoji u Zaovi.

Ovde je, sasvim sigurno, mesto gde se susreću istorija, tradicija, legende, vera, priroda i mir. Nedaleko od manastira nalazi se i prelepo veštačko jezero Zaova. Prostire se na oko tri hektara, a duboko je od tri do pet metara. Okruženo je gustom šumom i omiljeno je izletište ljubitelja prirode i ribolovaca. Nalazi se na petnaestak kilometara od Požarevca, južno od puta za Petrovac na Mlavi.

Uprkos strašnoj legendi, u Zaovi ima i ljubavi. Lokalna turistička organizacija, prepoznavši u jezeru i manastiru Zaova potencijal za razvoj turizma u plodnom Stigu, postavila je na obali jezera klupu ljubavi.

Ovo izletište polako postaje stjecište zaljubljenih koji dolaze da se fotografišu. Nije retkost da se mladi odluče i na venčanje kraj klupe ljubavi, jer u ovom kraju počinje da se veruje da to mesto donosi ljubavnu sreću i dugovečnost.

Ispred manastira Zaova postavljen je i improvizovani bunar želja. Veruje se da se, uz Jeličin blagoslov, svaka želja ispuni.

Predanje još kaže da su se Jeličine suze i šapat „provlačili” kroz šumu oko manastira, pa su tako kod Zaove nastali izvori Šopot i Suzine. Navodno, svuda gde je padala njena krv raslo je smilje i bosilje.

A njena zla snaha, kučka Pavlovica, kaže legenda, teško je bolovala punih devet godina. Greh ju je izjedao, molila se Bogu za oprost, pa je na kraju mužu priznala zločin. Pavle ju je rastrgao konjima isto kao sestru Jelicu.

Manastir Zaova na mapi: 

Komentari(0)

Loading