SRBIJA IMA SVOJ SIBIR Ovaj grad drži rekord kao najhladnije naseljeno mesto u Evropi, sa temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa

Jelena Vamović

17:00

Turizam 0

Sjenica je gradić i istoimena opština koja se nalazi u jugozapadnom delu Srbije, na prostranoj Sjeničko-Pešterskoj visoravni.

SRBIJA IMA SVOJ SIBIR Ovaj grad drži rekord kao najhladnije naseljeno mesto u Evropi, sa temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa
shutterstock

 

Na površini od 1.059 kilometara kvadratnih, u jugozapadnom delu Srbije, kao teritorijalni deo Zlatiborskog okruga, prostire se Opština Sjenica, jedna je od najvećih opština u Srbiji.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sjenički kraj se nalazi u planinskom okruženju Golije (1.833 m), Jadovnika (1.733 m), Ozrena (1.693 m), Zlatara (1.625 m), Giljeve (1.617 m), Žilindara (1.616 m), Javora (1.519 m), Ninaje (1.362 m), Jaruta (1.428 m) i drugih planinskih venaca, s jedne, i prostranih kotlina Sjeničkog, Pešterskog, Koštanskog i drugih polja.

Ovo je multinacionalna sredina u kojoj, prema popisu iz 2011. godine, živi 26.392 stanovnika, većinske bošnjačke nacionalnosti – 73,9%, slede Srbi sa 19,9% i Muslimani – 4,7%

shutterstock

 

Pešterska visoravan je neobrađena i nenastanjena, a oštra klima i velika nadmorska visina ne pogoduju razvoju zemljoradnje, ali gajenju svih vrsta stoke, posebno ovaca, pogoduju pašnjaci sa izuzetno kvalitetnom travom. U najkvalitetnije sireve spada sir od mleka sjeničke ovce, dok se od njihove vune tkaju i poznati ćilimi.

Sjenički kraj bio naseljen još u praistoriji. Ostaci praistorijskog utvrđenja pronađeni su na obodu Sjeničkog polja, na uzvišenju Zarudine, u blizini Sjenice, a na nekoliko lokacija u blizini Sjenice otkrivene su nekropole i pronađeni predmeti koji potiču iz praistorijskog perioda.

shutterstock

 

U XV veku pod Turskom vlašću, ova teritorija je bila u sastavu Sandžaka Bosna, a iz turskih deftera iz 1455. godine saznajemo da je ovo područje ušlo u sastav oblasti Brankovića. Od 1835. Sjenica je postala središte Novopazarskog sandžaka. Za vreme Prvog srpskog ustanka u Sjenici je boravio Karađorđe sa svojim ustanicima i delimično oslobodio naselje od Turaka. Nakon Prvog balkanskog rata 1912/13. i ovaj prostor ulazi u sastav Kraljevine Srbije, a Sjenica je postala središte istoimenog sreza. U Drugom svetskom ratu Sjenica je oslobođena od okupatora 12. 12. 1944. godine.

shutterstock

 

Grad Sjenica (poznata i kao srpski Sibir) drži rekord kao najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa.

 

 

Sjenica na mapi:

Komentari(0)

Loading