MESTO PREPLITANJA RAZLIČITIH TRADICIJA I KULTURA Najstarija crkva u Srbiji nalazi se u ovom gradu!

J. K.

16:16

Turizam 0

Na jugu Srbije nalazi se grad Novi Pazar, mesto dodira Istoka i Zapada, stanište ljudi različitih vera, kultura i tradicija, mesto sa bogatom i karakterističnom istorijom.

MESTO PREPLITANJA RAZLIČITIH TRADICIJA I KULTURA Najstarija crkva u Srbiji nalazi se u ovom gradu!
Shutterstock

 

Novi Pazar, grad, jugozapadna Srbija. Leži u dolini reke Raške, u neravnoj i brdovitoj zemlji u blizini mesta Ras, koji je bio glavni grad srednjovekovne srpske države u 12. – 14. veku.

U blizini grada nalaze se rimska kupatila, kao i crkva Svetog Petra (7. ili 8. vek), koja je najstarija crkva u Srbiji i zanimljiv primer ranoslovenske arhitekture. Nekoliko milja zapadno nalazi se manastir Sopoćani, izgrađen 1260. godine. Njegove ogromne freske, nastale pre 1264–65 i oslikane na vizantijski način, koje prikazuju Jevanđelje, mnogi smatraju najlepšim u Evropi iz tog perioda. Manastir – zajedno sa brojnim lokacijama na periferiji srednjovekovnog grada Stari Ras – proglašen je UNESCO -vom svetskom baštinom 1979. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ispod staroga grada Rasa, središta stare srpske države Raške i Nemanjine prestonice, razvilo se najkasnije u doba Vuka Brankovića tržno mesto koje se zvalo Trgovište, a nalazilo se na mestu današnjeg lokaliteta zvanog Pazarište.

MESTO PREPLITANJA RAZLIČITIH TRADICIJA I KULTURA Najstarija crkva u Srbiji nalazi se u ovom gradu! Shutterstock
 

 

U obližnjem starom železnom rudniku Gluhavici, Turci su još od 1396. imali svoga kadiju i svoju carinu na teritoriji Vuka Brankovića. Obližnje staro Trgovište pominje se 1451. kao trg srpskoga despota.

Turci su pod sultanom Mehmedom II uzeli Trgovište od despota Đurđa, a 1459, kada su Turci zauzeli Despotovinu, u starom Trgovištu se pominje turski subaša, dok se 1461. u istom mestu pominje i turski kadija. Tada je pored starog Trgovišta, koje su Turci nazivali Eski Bazar (Staro Trgovište, odnosno Stari Pazar) već postojalo i novo Trgovište, koje su Turci nazivali Jeni Bazar (Novo Trgovište, odnosno Novi Pazar). Vremenom, poslednji naziv je preovladao i ušao u opštu upotrebu.

MESTO PREPLITANJA RAZLIČITIH TRADICIJA I KULTURA Najstarija crkva u Srbiji nalazi se u ovom gradu! Shutterstock
 

 

Grad Novi Pazar („Nova čaršija“) obnovili su Turci Osmanlije nakon što su u 15. veku osvojili Balkan. Postao je važan trgovački grad i bio je administrativni centar turske vojne oblasti. Altum Alemova džamija (16. vek) datira iz osmanskog perioda, kao i karavan prizor iz 18. veka na glavnom gradskom trgu. Novi Pazar je počeo da opada u 18. veku, a Srbi su ga u 19. veku tri puta spalili. Posle Balkanskih ratova 1912–13, ustupljen je Srbiji.

Novi Pazar ima burnu i bogatu prošlost. Među najvažnije kulturnoistorijske spomenike svakako spadaju:

Petrova crkva sagrađena u 7. ili 8. veku, manastir Đurđevi stupovi, zadužbina Stefana Nemanje, iz 12. veka, manastir Sopoćani, čiji je osnivač kralj Uroš I, iz 13. veka, crkva Svetog Nikole, gradska tvrđava sa Kulom  iz 15. veka, izgrađena po nalogu osnivača grada Isa-bega Ishakovića, hamam iz 15. veka, Altun-alem džamija iz 16. veka, delo čuvenog neimara Muslihudina Abdulganija, Amir-agin han iz 17. veka, crkva Svetog Nikole iz 19. veka, muzej „Ras“ Novi Pazar, i dr.

Novi Pazar na mapi:

 
 

 

 
Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading