JEDAN OD NAJSTARIJIH SRPSKIH MANASTIRA Osnovao ga je Stefan Nemanja u znak zahvalnosti svecu kome se molio da ga izbavi iz zatočeništva

Jelena Vamović

11:00

Turizam 0

Na visoravni koja se uzdiže iznad grada Novog Pazara i okoline nalazi se manastir Đurđevi Stupovi (Stubovi Svetog Đorđa).

JEDAN OD NAJSTARIJIH SRPSKIH MANASTIRA Osnovao ga je Stefan Nemanja u znak zahvalnosti svecu kome se molio da ga izbavi iz zatočeništva
shutterstock

 

Izgrađen 1170/71, kako saznajemo iz fragmentarnog natpisa sa zapadnog portala crkve, jedan je od najstarijih srpskih srednjovekovnih crkvenih spomenika.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je osnovao Stefan Nemanja, ubrzo nakon što je postao veliki župan Raške, u blizini njegove prestonice u starom gradu Rasu. Posvetio ga je Svetom Georgiju, u znak zahvalnosti svecu kome se molio da ga izbavi iz zatočeništva u koje su ga stavila njegova braća, kako je ispričano u biografskom izveštaju koji je napisao njegov sin, Stefan Prvovenčani.

Crkva je jednobrodna sa bočnim predvorjima, trodelnim svetištem i zvonicima sa zapadne strane, po kojima manastir nosi svoje narodno ime. Ulazna kula utvrđenja je 1282/83 godine pretvorena u kapelu, da bi kasnije postala grobno mesto kralja Dragutina. U isto vreme izgrađene su nove trpezarije i spavaonice, oslikana crkvena priprata i kapela. Oslikavanje kapele ima poseban istorijski značaj jer su u rebrastom svodu prikazani prizori srpskih državnih veća.

shutterstock

 

Originalna zidna slika iz dvanaestog veka u naosu crkve je ozbiljno oštećena i većina fresaka je preneta u Narodni muzej u Beogradu. Sačuvani ostaci otkrivaju rad veštih slikara čiji linearni, klasični stil iskazuje karakteristike komninskog vizantijskog slikarstva tog doba.

Tokom osmanske vladavine, kao i tokom svetskih ratova 20. veka, manastir je pretrpeo velika razaranja. Arheološki i konzervatorski radovi izvedeni su između 1960. i 1982. godine; 1979. godine Đurđevi Stupovi su uvršteni na Uneskovu listu svetske baštine kao deo serijskog dobra Stari Ras i Sopoćani. Krajem 20. veka oživeo je monaški život i uloženi su organizovani napori da se crkva Svetog Đorđa u potpunosti rekonstruiše.

 

Manastir Đurđevi Stupovi na mapi:

Komentari(0)

Loading