NA DANAŠNJI DAN U ovoj kući 1918. godine potpisan je dokument o stvaranju Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca

Jelena Vamović

12:00

Turizam 0

Vila je raskošno dekorisana sa spoljne strane, ali i iznutra, a poseban ukras je prelepa dvorišna terasa sa stepeništem. O njenoj lepoti najbolje svedoči to što su je prozvali "mali dvorac" još tokom gradnje.

NA DANAŠNJI DAN U ovoj kući 1918. godine potpisan je dokument o stvaranju Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca
printscreen youtube

 

Krsmanovićeva kuća poznata kao i Kuća Alekse Krsmanovića, sagrađena 1885. godine, nalazi se ulici Terazije 34 u Beogradu.

Krsmanovićeva kuća, mnogima poznatija kao Zgrada Protokola sagrađena je 1885. godine prema narudžbini trgovca Joce Markovića. Gazda Joca je želeo da svojoj porodici priušti vilu poštenim radom zarađenu, te je unajmio najboljeg arhitektu toga vremena Jovana Ilkića koji je od nje stvorio svoje najbolje delo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vila je raskošno dekorisana sa spoljne strane, ali i iznutra, a poseban ukras je prelepa dvorišna terasa sa stepeništem. O njenoj lepoti najbolje svedoči to što su je prozvali „mali dvorac“ još tokom gradnje.

shutterstock

 

Pošto su Markovići zapali u dugove bili su primorani da svoju raskošnu kuću stave na licitaciju. Kuću su kupili Krsmanovići, a ona je nakon deobe braće Krsmanović pripala bratu Aleksi Krsmanoviću, čuvenom izvozniku šljiva koje su stizale i do Amerike, ali i soli, preko kojih se obogatio. U njoj je živeo sve do svoje smrti 1914. nakon čega je kuća zajedno sa njegovim imetkom zaveštana srpskom narodu.

Danas je zgrada pod zaštitom države, ne samo zbog svoje starosti i lepog izgleda, već i zbog važnih istorijskih događaja koji su se ovde odigrali. Između ostalih ovde je 1. decembra 1918. godine potpisan dokument o stvaranju Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Posle Drugog Svetskog Rata zgrada je dugo služila kao zgrada Protokola kod Ministarstva spoljnih poslova. Ne zanemarujući lepotu i raskoš ove zgrade smeštene u samom srcu Beograda, njena važnost se ipak ogleda u istorijskim zbivanjima koji su se desili u njoj, a pored proglašenja Kraljevine SHS, ona je neko vreme bila i dvor regenta Aleksandra Karađorđevića.

 

Krsmanovićeva kuća u Beogradu:

Komentari(0)

Loading