UZBRDNA NIZBRDICA NA SRPSKOJ PLANINI Mistično mesto na kojem voda teče uzvodno a isključeni automobili klize uzbrdo!

Jelena Vamović

17:01

Turizam 0

Da li je moguće da se naše oči toliko varaju, da naše noge čine korak uzbrdo, a da kroče nizbrdo, zapravo naučnici smatraju da za ovo postoji objašnjenje.

UZBRDNA NIZBRDICA NA SRPSKOJ PLANINI Mistično mesto na kojem voda teče uzvodno a isključeni automobili klize uzbrdo!
shutterstock

 

Uzbrdna nizbrdica na Radan planini kao i sve slične pojave i mesta na kojima voda teče uzvodno a isključeni automobili klize uzbrdo, nisu čuda prirode već optičke varke, kažu fizičari.

Odavno su stanovnici Ivanja na Radan planini i putnici primetili ovu neobičnu pojavu. Sve izgleda kao da se pred vama nalazi nizbrdica koja se dužinom od nekih 300 m spušta u podnožje brda. Međutim, ako na sred tog puta isključite automobil, on neće nastaviti nizbrdo, već će se sam vraćati uzbrdo. Ukoliko na istom putu prospete vodu, ona neće teći nizbrdo, već će se slivati uzbrdo. Kada pogledate Ivanjski potok pored puta, delovaće vam da teče uzbrdo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Meštani i mediji su govorili o tzv. gravitacionoj anomaliji, “čudu na Radan planini” i da je tajna u magnetnom polju koje se nalazi u samom brdu. U prilog tome se navodi i to što su tokom Drugog svetskog rata, ničim izazvani, ovde padali nemački avioni.

printscreen youtube

 

Ipak, fizika kaže da je sve u radu na Radanu, da je gravitacija normalna, i da ne postoji nikakva “gravitaciona anomalija”. Niko nikada do sada nije otkrio da nešto može da omete gravitaciju.

Kako je moguće da se naše oči toliko varaju da vidimo nizbrdicu kao uzbrdicu?
Takve varke za naše oči se dešavaju uglavnom u nekim brdima i šumovitim predelima gde nemamo jasan horizont, ravan ili recimo, neke objekte, zgrade na primer, koje su savršeno vertikalne ili drveće koje je vertikalno. U tim planinskim krajevima drveće je često nakošeno, pa u kombinaciji sa brdima daje iskrivljenu sliku našem oku koje ne može da proceni da li je to uzbrdo ili nizbrdo. Naime, izgleda kao uzbrdica, a zapravo je nizbrdica.

Ovakvih pojava ima na još nekoliko mesta u Srbiji. Iako se radi o optičkoj varci, oni koji su iskusili ovo „čudo na Radan planini” kažu da je ova varka dovoljno uzbudljiva čak i kao takva. Zbog svoje prividne nelogičnosti i neshvatljivosti laičkom oku ona je postala neka vrsta turističke atrakcije. Ipak, još uvek ima onih koji veruju da su đavoli iz obližnje Đavolje varoši upleli svoje prste u tu malu deonicu puta na Radan planini.

Radan planina na mapi:

y

Komentari(0)

Loading