ČETINARSKE ŠUME I MAGIČNA BOJA JEZERA U njegovoj blizini nalazi se selo u kojem je čuveni sprski naučnik otkrio Pančićevu omoriku!

Jelena Vamović

14:00

Turizam 0

Zaovinsko jezero veoma popularno po svojim neuređenim plažama i netaknutom prirodom pravo su malo bogatstvo i raj za sve kupače.

ČETINARSKE ŠUME I MAGIČNA BOJA JEZERA U njegovoj blizini nalazi se selo u kojem je čuveni sprski naučnik otkrio Pančićevu omoriku!
shutterstock

 

Zaovinsko jezero nalazi se u blizini Zaovina na planini Tari i pripada opštini Bajina Bašta. Prostire se prema planini Zvjezdi i prema selu Mitrovac. Ovaj deo Tare poznat je kao „Ravna Tara“. Čista voda Zaovinskog jezera, koja se koristi za piće uz minimalnu preradu, svake godine privlači kupače, ribare i porodice na odmor. Pripada Nacionalnom parku Tara.

Jezero je nastalo između 1975. i 1983. Na njegovo stvaranje uticala je brana na reci Beli Rzav, koja se nalazi blizu vrha Kika. Prostire se na nadmorskoj visini od 881,5 metara, a na najvećoj dubini doseže i do 110 metara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vertikalnim cevovodom povezano sa hidroelektranom „Bajina Bašta“ u Perućcu. Nivo jezera često dosta oscilira jer se koristi za okretanje turbina u slučaju niskog rasta Drine ili direktno dobija vodu u slučaju velikog porasta i poplava. S druge strane brane je jezero Spajić, koje je jedno od 5 jezera iz kojih se voda vodovodnim sistemima prenosi u Zaovinsko jezero. Sa svojim punim kapacitetom, jezero može napajati hidroelektranu 20 dana.

 

 

Na jezeru nema uređene plaže, ali to ne sprečava kupače da uživaju u vodi na nekoliko divljih plaža. Preporučuje se kupanje na brani Lazići ili na jezeru Spajić, gdje su voda i klima ugodniji i savršeni za kampovanje i piknike.

U blizini jezera nalazi se restoran Tarsko jezero koji nudi raznovrstan meni, posebno riblje specijalitete. Pastmka koja se služi u restoranu potiče iz ribnjaka na jezeru gde se uzgaja nekoliko vrsta pastrmki i 14 vrsta riba.

shutterstock

 

Selo Đurići poznato po otkriću Picea omorike, koje je prvi otkrio Josif Pančić, nalazi se u neposrednoj blizini jezera Zaovine. Zbog bogate prirode i planinske klime, turistički potencijal iskorišćen je izgradnjom velikog broja konaka i kuća koji su dostupni za iznajmljivanje tokom cijele godine.

Zaovinu krasi 50% celokupne flore Tare. Među 600 zabeleženih vrsta, od kojih su mnoge zaštićene, su:

55 biljnih vrsta sa Crvene liste flore Srbije
25 međunarodno značajnih biljaka
15 biljaka koje su prirodne retkosti

Takođe preporučujemo da posetite:

Ostaci srednjovekovne tvrđave na Ravnoj Steni
Lokaciju Crkvine
Ostaci srednjovekovne bazilike u podnožju Ravne stene
Izletnički vidikovci: Bela Voda, Zmajevac, Gavra.

Zaovinsko jezero na mapi:

 

safari

Neverovatan safari na srpski način, kroz prelepe predele Tare vozi vojni kamion: Nova turistička atrakcija oduševljava, voze se deca od tri ali i penzioneri od 83 godine (FOTO)

Turizam

12:00

19 jun, 2024

Planina koju je za svoj dom birao i bog Tar, jedna je od tri najposećenije u Srbiji. Veličanstveni priodni predeli svake godine tokom letnje sezone privlače veliki broj turista, a od pre dve godine gosti nestvarne pejzaže Tare mogu da dožive iz do sad neviđene perspektive ali i iz neočekivanog vozila. Vojni kamioni marke TAM spremni su za safari, koji turistima pružaju nezaboravn doživljaj.

Komentari(0)

Loading