VELIČANSTVENO JEZERO BLISTA PRVIH DANA DECEMBRA Ovako izgleda jedna od najposećenijih turističkih lokacija u Srbiji pod snegom

Jelena Vamović

11:00

Turizam 0

Prvi dani decembra obeleženi su snežnim padavinama širom Srbije, zabelelo se na svim planinskim vrhovima a početne slike bljuzgavice zamenile su idilične zimske fotografije koje samo još jednom dokazuju da je na pragu najhladnije godišnje doba.

VELIČANSTVENO JEZERO BLISTA PRVIH DANA DECEMBRA Ovako izgleda jedna od najposećenijih turističkih lokacija u Srbiji pod snegom
rina.rs

 

Zaovinsko jezero, zbog svoje lepote, jedna je od najposećenijih turističkih lokacija u Srbiji, a ništa manje lepo nije ni kad okolna brda prekrije sneg.

„Ovo je zaista pravi dragulj koji iz godine u godinu posećuje sve više turista. Iako smo mislili da će korona uticati na broj posetilaca, sezonu su u većoj meri izvukli domaći turisti. Ovde su zaista velike mogućnosti, jer možete u fantastičnoj prirodi da uživate kroz šetnju, ali i uz vožnju kvadova što postaje sve popularniji sadržaj. Trenuto je malo zatišje jer je međusezona, ali svakako očekujemo veliki broj gostiju tokom praznika i maksimalnu popunjenost kapaciteta“, rekao je za RINU Miloš Lazić iz Zaovina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera – Kruščica, Spajići i Lipovica. Selo Zaovine poprilično je rasporostanjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić poronašao je endemsku vrstu – Pančićevu omoriku.

 

„Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista, koje su prava retkost““, rekao je Ranko.

Jezero je nastalo 1980. godine izgradnjom brane na Drini u selu Zoavine, koje je ušuškano na obroncima Tare jedno od najživopisnijih sela u Srbiji. To je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića koji su davno napisali da će „Drina jednog dana poteći uzbrdo“. Tada je to svima delovalo nemoguće, ali sa izgradnjom brane mnoge stvari su postale jasnije.

Zaovinsko jezero na mapi:

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading