NEKADAŠNJI CENTAR USTANIČKE DRŽAVE Kako danas izgleda prva prestonica moderne Srbije

M. M.

17:00

Turizam 0

Jedinstven nacionalni simbol i utvrđena je za prostorna kuluturno-istorijska celina od izuzetnog značaja.

NEKADAŠNJI CENTAR USTANIČKE DRŽAVE Kako danas izgleda prva prestonica moderne Srbije
Shutterstock

 

Graditeljsko nasleđe i spomenici kulture nastali u periodu sa prekidima od 1811. do 1940. godine predstavljaju jedinstvenu prostornu kulturnu-istorijsku celinu-Karađorđeva Topola sa Oplencem.

Topola je u oslobođenoj teritoriji beogradskog pašaluka u Prvom srpskom ustanku zauzimala centralnu poziciju. Zbog idealnog položaja Topola je postala operativno sedište ustanka i prestonicu vožda Karađorđa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mirjana (@tmirjanaa)

Prva bitna građevina iznikla u Topoli je Karađorđev grad. Izuzetan graditeljski poduhvat za tadašnju ustaničku Srbiju, prema zamisli Karađorđa gradnju su izveli poznati neimari Dimitrije, Sava Perišić iz Beograda, Andrija iz Palanke, Đura iz Požarevca i Cena iz Biskupa u Ramskoj nahiji sa svojim zidarskim družinama. Građen je od 1811. do 1813. godine. Turci su ga spalili i porušili 1813. godine, a tokom 19. veka je nekoliko puta obnavljan da bi današnji izgled dobio krajem 19. veka.

Najreprezentativnija građevina u Topoli je Karađorđev konak ili dvor. Danas je u ovoj zgradi muzejska postavka posvećena Prvom srpskom ustanku i voždu Karađorđu. Pored ovih građevina Karađorđevu Topolu krase i Crkva Presvete bogorodice, Petrova kuća i Crkva Svetog Đorđa na Oplencu.

Karađorđeva Topola danas predstavlja jedinstven nacionalni simbol i utvrđena je za prostornu kuluturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Karađorđeva Topola na karti:

 

Komentari(0)

Loading