PRIRODNI BISER SRBIJE Prema legendi Homoljske planine kriju veliku količinu zlata koje se nalazi na dnu ovog vrela

Turizam

19:00

J. K.

0

Skriveno između planinskih vrhova Kučaja, Beljanice i Homolja nalazi se tirkizna voda, bujno zelenilo i misteriozna pećina koji pružaju prizor od kojeg zastaje dah.

shutterstock

 

Prvi dodir mirnih voda Krupajskog vrela uverava vas u njegovu lokaciju – ledeno hladna voda pripada ovom egzotičnom čudu u Srbiji.

shutterstock

 

Krupajsko vrelo označava početak Krupajske reke, u blizini sela Milanovac, gde izvire iz atraktivne pećine koja se probija kroz divlju prirodu do njenog ušća. Prvobitni izgled mesta bio je malo drugačiji, zbog izgradnje betonske brane 1940 -ih. Brana je pomogla u stvaranju veštačkog jezera sa nadrealnim bojama i pejzažom. Uz branu je izgrađen čak i mlin koji se i danas koristi.

shutterstock

 

Pre izgradnje brane, voda je izvirala direktno iz pećine sa jakim pritiskom, stvarajući rafal i kaskade. Najveći deo pećine je pod vodom, a ulazni luk stvara zadivljujuću iluziju oblika srca svojim odrazom u vodi. Izvor Krupajskog vrela je 1995. godine stavljen pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstan je u prvu kategoriju zaštite kao spomenik prirode.

shutterstock

 

U blizini ove egzotične lepote nalazi se još jedan termalni izvor sa mineralnom vodom konstantne temperature od 26,5 ° C. Oba izvora imaju svežu pitku vodu, zaštićena su od države, a lokalno stanovništvo im pripisuje lekovita svojstva. Kao i kod svakog kraškog jezera – površina je samo početak čuda. Izmerena dubina jezera je 123 metra, a ispod površine izvora stvara mrežu tunela koji su kreativno nazvani po svojim oblicima: stomak, tobogan, glava ovna.

shutterstock

 

Prema legendi Homoljske planine kriju veliku količinu zlata koje je skriveno u dubini  Zlatne pećine, na dnu Krupajskog vrela koju čuva vodeni duh, Tartor. Svake godine na „đavolji dan“ Tartor udara u svoje bubnjeve i priziva druge duhove. Samo tog dana ulaz u Zlatnu pećinu je otvoren. Vlaške žene koje žele veliku moć noću ulaze u reku u želji da se prepuste vodenom duhu. Ukoliko uspeju u tome postaju veoma moćne. Zauzvrat duh traži nagradu, obično mladu i lepu devojku.

 

Krupajsko vrelo na mapi:

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.