POHOD KOJI TRAJE I NE PRESTAJE Šest decenija od kako je osnovan Kulturni centar u mestu gde su najjače odjeknule trube, veliki dani za Guču

Lepote Srbije

13:00

Manifestacije 0

Kulturni centar opštine Lučani u Guči povodom proslave dana ustanove i godišnjice održavanje Prvog dragačevskog sabora trubača, u periodu od 10-14. oktobra organizuje bogat program.

POHOD KOJI TRAJE I NE PRESTAJE Šest decenija od kako je osnovan Kulturni centar u mestu gde su najjače odjeknule trube, veliki dani za Guču
Rina

"Na Pokrov Presvete Bogorodice, u porti gučke crkve, 14. oktobra 1961. zasvirala je truba i počeo „pohod koji traje i ne prestaje“, evo više od šest decenija. Taj dan obeležavamo i kao dan ustanove, Kulturnog centra, koji ove godne slavi 60 godina od osnivanja. Tim povodom, pozivamo vas da pogledate, ali i uzmete učešće u nekim od programskih sadržaja koje smo vam pripremili", kažu u Kulturnom centru Guča.

Organizovane su brojne zanimljive radionice koje čuvaju srpske običaje i tradiciju.

"Od ponedeljka do četvrtka u Muzeju trube u Guče biće održana radionica tkanja kroz koju će biti promovisano upoznavanje domaće kulturne baštine i tradicije i predavanje o starim zanatima i dragačevskim tkaljama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

POHOD KOJI TRAJE I NE PRESTAJE Šest decenija od kako je osnovan Kulturni centar u mestu gde su najjače odjeknule trube, veliki dani za Guču Lepote Srbije

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prolazak kroz Muzej trube, osvrt na ljude koji su u Dragačevu ostavili neizbrisiv trag , Rajku Borojević – heroinu jednog vremena", kažu organizatori.

Takođe, biće organizovane radionice slikanja, kaligrafije, koncerti, predstave, ali i takmičenje najboljih zdravičara u Srbiji.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading