Ovo je najslađi trubački orkestar u Srbiji: Devojčice sa juga po prvi put se osmelile i pokazale da truba nije rezervisana samo za dečake

Na Saboru u Guči nikog nisu ostavile ravnodušnim

truba
rina

Legenda kaže da na jugu Srbije, u Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici kada se dete rodi u kolevku mu se stavi truba, jer sviranje limenog instrumenta u ovom delu Srbije je tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno.

Ipak, sudeći pi onome što možemo videti i čuti ta tradicija do sada je važila samo za mušku decu, ali grupa devojčica od ove godine menja sve. Na inicijativu Udruženja građana Generator i Muzičke škole Stevan Mokranjac iz Vranja, pokrenuta je Mala škola trube za devojčice. Malene herione su se prijavile, vredno spremale dva meseca i došle na Sabor trubača u Guču da ispišu istoriju. Njihov bend pod nazivom Trumpet Girls nikog nije ostavio ravnodušnim.

- Kod nas devojčice do sada nisu svirale trubu, bila je rezervisana za dečake. Ali mi svi obožavamo ovaj instrument. Jako mi je bitno da sam u Guči,  da učestvujemo na ovom čuvenom Saboru. Konačno nam se ostvarila ta želja da budemo ovde. Trubu smo zavoleli sasvim spontano, kada su je doneli u školu, polako smo počeli da vežbamo i sada nam je ona prava ljubav, kaže za RINU Tara Mitić iz Vranja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U ovom neverovatnom orkestru, nalaze se i naslednice, ćerke i unuke, slavnih trubačkih imena, koje nastavljaju dugu porodičnu tradiciju.

- U mojoj porodici su svi trubači, počev od mog dede Bobana Markovića, tate Marka Markovića, a sada ja, koja sam počela umesto trube da sviram doboš i najmladja sam u našem orkestru. I uvek kada izlazimo na binu da sviramo, imamo malo tremu ali kada zasviramo sve brzo prodje - priča Aleksandra Marković iz Vladičinog Hana.

Čitav ovaj projekat, formiranja ženskog trubačkog orkestra, ima za cilj njihovo motivisanje da se okrenu muzičkom obrazovanju i da se sruše predrasude da je sramota i nije društveno prihvatljivo da devojčice sviraju ovaj limeni instrument.

- Bend je nastao relativno skoro, mi smo skrenuli sa malom školom trube u koju su se neke devojcice same prijavile dok smo neke i mi našli, gde smo krenuli da učimo neke kompozicije i pesme. Spremali smo se za manifestaciju Vlasinsko kolo, znajući da ćemo morati da uvežbamo jedno kolo i jednu tradicionalnu pesmu. Kada smo se već tu postigle uspeh, došlo je vreme i da smislimo naziv ovog slatkog benda, i one su došle na tu ideju da se zove Trumpet girls i nakon uspešnih nekoliko nastupa, tonskih proba, prevazilaženje straha, evo danas smo ovde u Guči - kazala je Gordana Ristić iz Udruženje Generator.

dani danila lazovica

Velikanu u čast: U Priboju se od 18. do 21. septembra održava jedanaesti po redu festival "Dani Danila Lazovića"

Manifestacije

12:00

16 septembar, 2024

Jedanaesti festival „Dani Danila Lazovića”, pod sloganom „Govorim poeziju, čuvam kulturu!” održava se u Priboju od 18. do 21. septembra. Osnivači festivala su Zavičajni muzej Priboj i Dom kulture „Pivo Karamatijević” uz podršku opštine Priboj. Ovogodišnji program festivala podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nušićijada Ivanjica

NUŠIĆ DOBIO KLJUČEVE GRADA: Veličanstvene slike iz Ivanjice poslate u svet, kao da je vreme stalo (FOTO)

Manifestacije

18:00

24 avgust, 2024

Opština Ivanjica od juče ima novog predsednika, a to je ni manje ni više Branislav Nušić kome su predati ključevi grada. Sve ovo govori samo jedno - počela je još jedna Nušićajada u Ivanjici, manifestacija koja slavi humor, smeh i kulturu. Glumac Milan Milosavljević je već tradicionalno u ulozi čuvenog srpskog pisca i upravo on će biti domaćin i vlast naredna tri dana.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading