PROMOCIJA KULTURE I SPECIJALITETA PIROTA Sajam peglane kobasice iz godine u godinu okuplja sve više ljubitelja domaćih specijaliteta

M. M.

12:00

Manifestacije 0

Sajam čuvene pirotske peglane kobasice odvija se poslednjeg vikenda januara.

meso
Shutterstock

 

Na sajmu učestvuje oko 40 proizvođaća peglane kobasice i oko 150 proizvođača rakije, vina, sireva, meda i kačkavalja. Pirotska hala Kej godinama unazad ugosti više od 10.000 posetilaca.Izlagački i takmičarski deo prati bogat kulturnoumetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda pirotskog kraja.

 

Možda vas zanima:

Svi ljubitelji domaćih specijaliteta i kulinarstva u ova dva dana mogu naći proizvode za sebe, mogu uživati u degustaciji ostalih specijaliteta pirotskog kraja, čuveni pirotski kačkavalj, beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i sl.

Pirotska peglana kobasica se izrađuje od najkvalitetnijeg mesa (kozijeg, ovčijeg, junećeg, za najbolje i magarećeg mesa) umešanog sa začinima. Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, nakon punjnja se vezuje u obliku slova U i suši na promaji. Tokom perioda susenja, kobasice se na dva-tri dana peglaju valjkastim predmetima da bi se istisla vlaga iz goveđih creva.

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading