PROMOCIJA KULTURE I SPECIJALITETA PIROTA Sajam peglane kobasice iz godine u godinu okuplja sve više ljubitelja domaćih specijaliteta

M. M.

12:00

Manifestacije 0

Sajam čuvene pirotske peglane kobasice odvija se poslednjeg vikenda januara.

PROMOCIJA KULTURE I SPECIJALITETA PIROTA Sajam peglane kobasice iz godine u godinu okuplja sve više ljubitelja domaćih specijaliteta
Shutterstock

 

Na sajmu učestvuje oko 40 proizvođaća peglane kobasice i oko 150 proizvođača rakije, vina, sireva, meda i kačkavalja. Pirotska hala Kej godinama unazad ugosti više od 10.000 posetilaca.Izlagački i takmičarski deo prati bogat kulturnoumetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda pirotskog kraja.

 

Možda vas zanima:

Svi ljubitelji domaćih specijaliteta i kulinarstva u ova dva dana mogu naći proizvode za sebe, mogu uživati u degustaciji ostalih specijaliteta pirotskog kraja, čuveni pirotski kačkavalj, beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i sl.

Pirotska peglana kobasica se izrađuje od najkvalitetnijeg mesa (kozijeg, ovčijeg, junećeg, za najbolje i magarećeg mesa) umešanog sa začinima. Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, nakon punjnja se vezuje u obliku slova U i suši na promaji. Tokom perioda susenja, kobasice se na dva-tri dana peglaju valjkastim predmetima da bi se istisla vlaga iz goveđih creva.

 

Komentari(0)

Loading