PROMOCIJA KULTURE I SPECIJALITETA PIROTA Sajam peglane kobasice iz godine u godinu okuplja sve više ljubitelja domaćih specijaliteta
Sajam čuvene pirotske peglane kobasice odvija se poslednjeg vikenda januara.

Na sajmu učestvuje oko 40 proizvođaća peglane kobasice i oko 150 proizvođača rakije, vina, sireva, meda i kačkavalja. Pirotska hala Kej godinama unazad ugosti više od 10.000 posetilaca.Izlagački i takmičarski deo prati bogat kulturnoumetnički program sa osvrtom na tradiciju i kulturu naroda pirotskog kraja.
Možda vas zanima:

Da li znate da se PIROTSKA PEGLANA KOBASICA seče pod uglom od 75 stepeni koji predstavlja liniju na kojoj se sreću najbolje arome
Doživite ukuse, mirise i boje staroplaninskog kraja.

TRADICIONALNA PIROTSKA VIJAGRA Vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima
Pirotska peglana kobasica je posebna vrsta kobasice koja se pravi po posebnoj recepturi, na način koji je karakterističan isključivo za Pirotski kraj.
Svi ljubitelji domaćih specijaliteta i kulinarstva u ova dva dana mogu naći proizvode za sebe, mogu uživati u degustaciji ostalih specijaliteta pirotskog kraja, čuveni pirotski kačkavalj, beli sir, staroplaninsku trpezu, domaće organske proizvode i sl.
Pirotska peglana kobasica se izrađuje od najkvalitetnijeg mesa (kozijeg, ovčijeg, junećeg, za najbolje i magarećeg mesa) umešanog sa začinima. Peglana mora biti ljuta ili najmanje diskretno ljuta, nakon punjnja se vezuje u obliku slova U i suši na promaji. Tokom perioda susenja, kobasice se na dva-tri dana peglaju valjkastim predmetima da bi se istisla vlaga iz goveđih creva.
Komentari(0)