JEDNA ULICA U PRESTONICI TRUBE NOSIĆE NJEGOVO IME On je osnivač manifestacije po kojoj Srbiju prepoznaje čitav svet

Jelena Vamović

10:11

Manifestacije 0

Pre pola veka prvi put je održan Sabor trubača u Guči i od lokalne postao manifestacija za koju je čuo čitav svet.

JEDNA ULICA U PRESTONICI TRUBE NOSIĆE NJEGOVO IME On je osnivač manifestacije po kojoj Srbiju prepoznaje čitav svet
shutterstock

 

Jedan od njenih osnivača Nikola Nika Stojić preminuo je prošle godine, ali svakako je da je ovaj Dragačevac zauvek ostavio dubok trag u istoriji tog dela Srbije. Preminuo je prošle godine, a sada Udruženja „Naše Dragačevo” i „Udruženje samoukih slikara i vajara Dragačeva”prikupila su 400 potpisa i pokrenula inicijativu da deo ulice Bogdana Kapelana u Guči ponese njegovo ime.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi potpisnik ove inicijative je poznati dragačevski književnik, istraživač i slikar Joviša Slavković, najbolji prijatelj i dugogodišnji najbliži saradnik počivšeg Nike Stojića.

„Smatramo da je ovo samo jedan od načina da se Guča i Dragačevo oduže na dostojan način svom velikanu koji je ceo svoj život i stvaralaštvo posvetio rodnom kraju i čije neproazno delo živi večno. Nadamo se da će odbornici Skupštine opštine Lučani imati razumevanja za podnetu inicijativu i istu brzo usvojiti”, navodi se u saopštenju ova dva idruženja.

shutterstock

 

Nika Stojić rođen je 4. februara 1930. Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, a Gimnaziju u Čačku, preživljavajući ratne strahote i nacističku okupaciju.

Studije srpskog jezika i književnosti završio je na beogradskom univerzitetu. Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture u Guči. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac pokreće daleke 1961. godine manifestaciju Dragačevski Sabor trubača u Guči.

„Bio je izuzetno plodan autor, koji je potpisao preko 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, a kao saradnik pisao je za desetina časopisa i novina, te recenzija za druge autore. Pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem. Priznat i poštovan širom Srbije i bivše Jugoslavije, a voljen od svojih komšija Gučana i svih Dragačevaca“, napisali su članovi udruženja u saopštenju.

 

alo.rs

 

(Izvor: RINA.rs)

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading