TAJNE NARODNE MUZIKE Duga tradicija ovog instrumenta u Srbiji, iznedrila je jedan od najpoznatijih festivala u regionu

Jelena Vamović

15:05

Manifestacije 0

Prvi vojni trubački orkestar formiran je 1831. godine po naredbi kneza Miloša Obrenovića i od tada pa sve do današnjeg dana truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije

TAJNE NARODNE MUZIKE Duga tradicija ovog instrumenta u Srbiji, iznedrila je jedan od najpoznatijih festivala u regionu
shutterstock

 

Dragačevski sabor je godišnji trubački festival i festival folklora i narodnog stvaralaštva koji se održava u Guči, u regionu Dragačevo. Svakog leta, ovo maleno selo u centralnoj Srbiji postaje epicentar limene muzike na Balkanu. Legendarni Sabor trubača u Guči dočekuje oko 600.000 turista za nedelju dana kampovanja, igranja i, naravno, mnogo truba.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zvuk srpske trube obišao je svet i postao razlog da svakog avgusta poseti ovaj jedinstveni praznik limenih instrumenata u selu Guča u Dragačevu. Duga tradicija ovog instrumenta u Srbiji dala je jedan od najpoznatijih simbola srpske muzike.

Više od 50 godina je prošlo od prvog festivala održanog u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila, kada su nastupila samo četiri benda, a festival u Dragačevu mami posetioce svojom jedinstvenom atmosferom sjajnog zvuka i zabave. Ovaj masivni letnji muzički festival nadmašuje sve ostale, a istovremeno čuva srpsku tradiciju i običaje na jedinstven i originalan način.

shutterstock

 

Orkestri iz cele zemlje, regiona i inostranstva upućuju u Guču kako bi se nadmetali sa drugim učesnicima za nagradu  najboljeg orkestra i najboljeg solo izvođača. Na takmičenju su učestvovala svetski poznata imena i orkestri Bobana i Marka Markovića, Fejata Sejdića, Dejana Petrovića i Nenada Mladenovića. Festival prate brojni kulturno -umetnički programi, ali je svakako centralni događaj manifestacije proglašenje pobednika.

shutterstock

 

Vrhunac saborskog programa predstavlja nadmetanje trubačkih orkestara, koje već 59 godina počinje himnom „Sa Ovčara i Kablara“ koju izvode svi takmičarski orkestri. Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: „Sviraj, trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo.“

U Guči je sve u znaku trube. Zanimljivo je da truba u Guči ima svoj muzej, kao i spomenik na ulazu u varoš, a u centru Guče postoji i Spomenik trubaču.

shutterstock

 

Konkurencijsku vrevu prate brojne etno i istorijske izložbe. Posetioci mogu učestvovati na brojnim mnogobrojnim takmičenjima, poput takmičenja u zdravici, tradicionalnog višeboja ili u izboru najlepše narodne nošnje. Povrh svega, tu su i slani specijaliteti tradicionalne srpske kuhinje koje se ne smeju zanemariti. Pa čak i ako ne volite ovu vrstu muzike, nezaboravno iskustvo će vas naterati da se sledeće godine sigurno vratite.

Dragačevski sabor trubača u Guči na predlog Centra za kulturu i sport opštine Lučani 2020. godine, upisan je na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ukoliko ste voljni da vidite još neke prelepe krajeve u blizini Guče, ne propustite priliku da posetite Zlatibor, jednu od najlepših planina Srbije sa brojnim atrakcijama. Ova planina udaljena je 43 km od Guče, a ako se odlučite za put, putem koji prolazi kroz prelepe krajeve, trebalo bi da posetite Mokru Goru i Drvengrad, etno selo koje je projektovao filmski reditelj Emir Kusturica.

Guča na mapi:

Komentari(0)

Loading