TAJNE NARODNE MUZIKE Duga tradicija ovog instrumenta u Srbiji, iznedrila je jedan od najpoznatijih festivala u regionu

Jelena Vamović

15:05

Manifestacije 0

Prvi vojni trubački orkestar formiran je 1831. godine po naredbi kneza Miloša Obrenovića i od tada pa sve do današnjeg dana truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije

TAJNE NARODNE MUZIKE Duga tradicija ovog instrumenta u Srbiji, iznedrila je jedan od najpoznatijih festivala u regionu
shutterstock

 

Dragačevski sabor je godišnji trubački festival i festival folklora i narodnog stvaralaštva koji se održava u Guči, u regionu Dragačevo. Svakog leta, ovo maleno selo u centralnoj Srbiji postaje epicentar limene muzike na Balkanu. Legendarni Sabor trubača u Guči dočekuje oko 600.000 turista za nedelju dana kampovanja, igranja i, naravno, mnogo truba.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zvuk srpske trube obišao je svet i postao razlog da svakog avgusta poseti ovaj jedinstveni praznik limenih instrumenata u selu Guča u Dragačevu. Duga tradicija ovog instrumenta u Srbiji dala je jedan od najpoznatijih simbola srpske muzike.

Više od 50 godina je prošlo od prvog festivala održanog u porti crkve Svetog Arhangela Gavrila, kada su nastupila samo četiri benda, a festival u Dragačevu mami posetioce svojom jedinstvenom atmosferom sjajnog zvuka i zabave. Ovaj masivni letnji muzički festival nadmašuje sve ostale, a istovremeno čuva srpsku tradiciju i običaje na jedinstven i originalan način.

shutterstock

 

Orkestri iz cele zemlje, regiona i inostranstva upućuju u Guču kako bi se nadmetali sa drugim učesnicima za nagradu  najboljeg orkestra i najboljeg solo izvođača. Na takmičenju su učestvovala svetski poznata imena i orkestri Bobana i Marka Markovića, Fejata Sejdića, Dejana Petrovića i Nenada Mladenovića. Festival prate brojni kulturno -umetnički programi, ali je svakako centralni događaj manifestacije proglašenje pobednika.

shutterstock

 

Vrhunac saborskog programa predstavlja nadmetanje trubačkih orkestara, koje već 59 godina počinje himnom „Sa Ovčara i Kablara“ koju izvode svi takmičarski orkestri. Pored himne, tu je i čuveni saboraški pozdrav: „Sviraj, trubo, svirala zadugo, za veselje i ni za šta drugo.“

U Guči je sve u znaku trube. Zanimljivo je da truba u Guči ima svoj muzej, kao i spomenik na ulazu u varoš, a u centru Guče postoji i Spomenik trubaču.

shutterstock

 

Konkurencijsku vrevu prate brojne etno i istorijske izložbe. Posetioci mogu učestvovati na brojnim mnogobrojnim takmičenjima, poput takmičenja u zdravici, tradicionalnog višeboja ili u izboru najlepše narodne nošnje. Povrh svega, tu su i slani specijaliteti tradicionalne srpske kuhinje koje se ne smeju zanemariti. Pa čak i ako ne volite ovu vrstu muzike, nezaboravno iskustvo će vas naterati da se sledeće godine sigurno vratite.

Dragačevski sabor trubača u Guči na predlog Centra za kulturu i sport opštine Lučani 2020. godine, upisan je na listu Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ukoliko ste voljni da vidite još neke prelepe krajeve u blizini Guče, ne propustite priliku da posetite Zlatibor, jednu od najlepših planina Srbije sa brojnim atrakcijama. Ova planina udaljena je 43 km od Guče, a ako se odlučite za put, putem koji prolazi kroz prelepe krajeve, trebalo bi da posetite Mokru Goru i Drvengrad, etno selo koje je projektovao filmski reditelj Emir Kusturica.

Guča na mapi:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading