PRIPREMA SE PROGRAM 61. SABORA TRUBAČA U GUČI Truba nam je svima u genima i krvi, sa njom možemo da osvojimo Evropu i svet (FOTO)

J. K.

09:00

Manifestacije 0

Najbolja žurka uz zvuke trube tradicinalno već duže od pola veka polovinom avgusta održava se u Guči, prestonoci ovih limenih instrumenata.

PRIPREMA SE PROGRAM 61. SABORA TRUBAČA U GUČI Truba nam je svima u genima i krvi, sa njom možemo da osvojimo Evropu i svet (FOTO)
Foto: Rina

 

Ovogodišnji Sabor trubača održava se od 5. do 7. avgusta, a akcenat se kao i prethodniih godina stavlja na tradiciju i bogat kultruno-umetnički program.

Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da zaista simbol ovog festivala, truba, bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama nekako u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj fenomenalni festival povrati svoj internacionalni karakter”,rekao je Milenko Škarić, osnivač i direktor Skajmuzik-a.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora, Milivoje Dolović nada se da će u narednom periodu biti prepoznat kulturni značaj Saobra trubača u Guči, ne samo za ovaj kraj već za čitavu Srbiju.

Ono što mi želimo jeste da dragačevski sabor trubača u godinama koje dolaze bude ono najlepše što naš narod treba da ponudi i Evropi i svetu. Trudićemo se da resorno ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije, u godinama koje dolaze, prepoznaju dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Republike Srbije”, kaže Dolović.

Iako su pripreme za sabor uveliko u toku, Goran Pantelić, direktor Kulturnog centra Guča naglašava da će njihova uspešnost i krajnji proizvod biti evidentni nakon sabora pošto se budu slegli utisci.

Pored bogatog muzičkog programa, kojim će naravno dominirati zvuci trube i u kom će nastupati i prošlogodišnji pobednici Marko Trnavac i Kristijan Azirović i tradicionalnog kulturno umetničkog programa iz cele Srbije, ovogodišnji sabor upotpuniće koncerti popualrnih narodnih pevačica Ane Bekute, Snežane Djurišić i Dragice Radosavljević Cakane, ali i Danice Crnogorčević, pevačice etno i izvorne muzike.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading