PRIPREMA SE PROGRAM 61. SABORA TRUBAČA U GUČI Truba nam je svima u genima i krvi, sa njom možemo da osvojimo Evropu i svet (FOTO)

J. K.

09:00

Manifestacije 0

Najbolja žurka uz zvuke trube tradicinalno već duže od pola veka polovinom avgusta održava se u Guči, prestonoci ovih limenih instrumenata.

PRIPREMA SE PROGRAM 61. SABORA TRUBAČA U GUČI Truba nam je svima u genima i krvi, sa njom možemo da osvojimo Evropu i svet (FOTO)
Foto: Rina

 

Ovogodišnji Sabor trubača održava se od 5. do 7. avgusta, a akcenat se kao i prethodniih godina stavlja na tradiciju i bogat kultruno-umetnički program.

Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da zaista simbol ovog festivala, truba, bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama nekako u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj fenomenalni festival povrati svoj internacionalni karakter”,rekao je Milenko Škarić, osnivač i direktor Skajmuzik-a.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora, Milivoje Dolović nada se da će u narednom periodu biti prepoznat kulturni značaj Saobra trubača u Guči, ne samo za ovaj kraj već za čitavu Srbiju.

Ono što mi želimo jeste da dragačevski sabor trubača u godinama koje dolaze bude ono najlepše što naš narod treba da ponudi i Evropi i svetu. Trudićemo se da resorno ministarstvo kulture i Vlada Republike Srbije, u godinama koje dolaze, prepoznaju dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Republike Srbije”, kaže Dolović.

Iako su pripreme za sabor uveliko u toku, Goran Pantelić, direktor Kulturnog centra Guča naglašava da će njihova uspešnost i krajnji proizvod biti evidentni nakon sabora pošto se budu slegli utisci.

Pored bogatog muzičkog programa, kojim će naravno dominirati zvuci trube i u kom će nastupati i prošlogodišnji pobednici Marko Trnavac i Kristijan Azirović i tradicionalnog kulturno umetničkog programa iz cele Srbije, ovogodišnji sabor upotpuniće koncerti popualrnih narodnih pevačica Ane Bekute, Snežane Djurišić i Dragice Radosavljević Cakane, ali i Danice Crnogorčević, pevačice etno i izvorne muzike.

Komentari(0)

Loading