Evo šta sme, a šta nikako ne sme da se radi na crveno slovo: Sveštenici dali jasan odgovor i mnoge ostavili bez teksta

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

Svako od nas bar je jednom čuo tu čuvenu: „Nemoj ništa da radiš, crveno slovo je!“, ipak sve to nema veze sa učenjem hrišćanske crkve, rekao je ranije verski analitičar Draško Đenović.

sveće
Shutterstock

Šta smemo, a šta nikako ne bi trebalo da radimo kada je crveno slovo - večita je dilema našeg naroda. Da li sme da se pali šport, veš-mašina, ušivati, bristati prašina, samo su neka od pitanja... Naši stari su veorvali da ako na praznik radimo bilo šta od kućnih poslova, pratiće nas maler. Međutim, stav crkve je drugačiji.

– Zauvek mi neće biti jasno kako ne sme da se pali mašina za veš na crveno slovo, a šporet sme? – upitala je jedna korisnica "X" mreže.

Jedan korisnik naveo je da je to neka novoizmišljotina kao i hiljadu drugih „običaja“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sveštenici su objasnili da nikoga neće kazniti Bog ako na crveno slovo nešto uradi, jer ta uverenja dolaze zapravo iz sujeverja!

Svako od nas bar je jednom čuo tu čuvenu: „Nemoj ništa da radiš, crveno slovo je!“, ipak sve to nema veze sa učenjem hrišćanske crkve, rekao je ranije verski analitičar Draško Đenović.

– To je sve došlo od sujeverja i nema veze s učenjem hrišćanske crkve. Crveno slovo je bio način da se domaćica na neki način odmori u vreme kad nismo imali mašine za pranje veša, sudova, kad se odeća šila, kada sve se ručno radilo. Nemojmo da zaboravimo da su domaćice nekad imale po petoro, šestoro dece, crveno slovo je na neki način značilo da ta žena dane dušom – objasnio je Đenović.

Istakao je da takve stvari uglavnom izgovaraju ili zagovaraju oni koji su nominalni vernici.

I vladika Gligorije takođe ima isti stav.

- Često dobijam pitanja da li se smeju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se sme uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odeća? Odgovor glasi: da, smeju - objašnjava i dodaje:

U većini slučajeva, uverenje da se ne smeju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujeverja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se tog dana proslavlja.

Komentari(0)

Loading