Ovo je srpska svetinja u kojoj se dešavaju čuda, u Miljkovom manastiru kod Svilajnca nalazi se posebna ikona Majke Božije (FOTO)

11:00

Kultura 0

U živopisnom selu Gložane kod Svilajnca okružena bukovom šumom ušuškala se i velika srpska svetinja, u narodu poznatija kao Miljkov manastir.

Miljkov manastir
Foto: Rina

Bogomolja je veoma stara, ne zna se sa sigurnošću ko ju je prvi podigao i kada, ali je poznato da ju je u potpunosti obnovio despot Stefan Lazarević, a nakon toga u 19. veku i čovek po imenu Miljko, meštanin Gložana, pa od tada ova svetinja i nosi ime po njemu, iako je na samim ulaznim vratima napisano Vavedenje i smatra se da je posvećena Bogorodici.

- Manastir je nadelko poznat po mnogim znamenitostima, a u samoj crkvi nalazi se više od 40 čestica mošti svetitelja koje imaju veliku moć. U kutijicama su delići netruležnog dela tela svetitelja koji imaju čudotvornu moć. I najmanji delić ima isceliteljsko dejstvo. Prvo smo dobili mošti Svetog Jovana Šangajskog. Njegove cele mošti su u San Francisku, a prethodna igumanija je tražila da nam dostave jednu česticu. On je pola Srbin pola Rus i kao dečak od 15 godina prispeo je ovde sa grupom ruskih kaluđera emigranata, proteranih od komunista, rekla je za RINU monahinja Mihaila iz ovog manastira.

Miljkov manastir Foto: Rina
 

Medjutim, u ovom manastiru se nalazi i ikona Majke Božije koja je u Gložane stigla iz malenog ruskog grada Ahtrike. Ispred nje su se dešavala velika čuda i iscelenja, kaže mati Mihaila. Ono po čemu je još posebna jeste da je to jedina ikona na kojoj Bogorodica u naručju nema bebe Hrista, već se u uglu nalazi krst na kom je razapet. Mihaila tvrdi da je baš to razlog što se većini onih koji joj se mole želje ispune u tako kratkom roku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Jednu ženu sam videla sa velikom korpom cveća u manastiru, rekla mi je da je to donela u znak zahvalnosti Majci Bojžijoj, jer su se molili njoj i ona im želju ispunila, a tada je značajno pogledala u detence koje je držala za ruku. Žena iz Beograda nam je takođe ispričala da njenoj bratanici osam meseci niko od doktora nije mogao da skine temperaturu, a onda su je doveli u manastir i nakon očitane molitve ta boljka koja je dugo trajala, nestala je kao rukom odnesena. Zato ja uvek kažem pre nego što podjete kod doktora, možete pre toga doći u crkvu, dodaje Mihaila.

Miljkov manastir Foto: Rina
 

Zbog svoje starosti Miljkov manastir deluje izuzetno rustično, ali ipak odoleva zubu vremena, ali ne zaborvlja ga ni lokalna samuprava što je za veliku pohvalu. Opština Svilajnac pomoći će izgradnju nove crkve u manastirskom kompleksu, sa još 10.000 evra.

- Mi imamo značajne manastire na teritoriji opštine Svilajnac i godinama podržavamo i rekonstrukcije i izgradnje crkvi i pomoći manastirima. Prošle godine kada smo bili dogovorili smo se da pomognemo nešto u prethodnoj, a nešto u ovoj godini. Sada je realizovan i taj drugi deo dogovora. Finasijska pomoć došla je iz budžeta opštine za izgradnju nove crkve u Miljkovom manastiru, vidim došli su i novi monasi, što je zaista lepa slika, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading