Neobična tradicija iz zapadne Srbije: Kako se čuva obred slavskog kolača u selu Svilajnac

Izvor: Kiza Rock

16:00

Kultura 0

U srcu zapadne Srbije, selo Svilajnac krije jednu od najneobičnijih tradicija vezanih za pravljenje slavskog kolača. Za razliku od uobičajene porodične pripreme, ovde je pravljenje kolača zajednički čin cele zajednice, čime se obezbeđuje očuvanje starih običaja i jačanje kolektivnog duha.

slavski kolač
Shutterstock

Priprema počinje okupljanjem žena iz sela koje donose najfinije domaće sastojke – brašno, vodu i kvasac, a recepti se prenose s generacije na generaciju. Tokom mešenja, žene pevaju stare liturgijske pesme, dok domaćin poliva svetu vodu po pragu kuće kako bi prizvao blagostanje za celu godinu.

Specifičnost ovog običaja je u ukrasima na kolaču – umesto klasičnih verskih motiva, ovde se šaraju reljefi koji simbolizuju značajne događaje iz života porodice, poput rođenja deteta, uspeha u poslu ili bogate žetve.

Na sam dan slave, domaćin posebnim nožem deli kolač na parčiće koje daje svim prisutnim gostima i komšijama, čime simbolično deli sreću i radost.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posle obreda, selo se pretvara u mesto slavlja – uz muziku, igre i zajednički ručak. Ova tradicija, koja kombinuje religiju, kulturu i zajedništvo, čini Svilajnac posebnim mestom koje vredi posetiti, naročito u vreme velikih praznika.

učenici

Bravo deco: Učenici Mašinsko-saobraćajne škole u Čačku kroz film oživeli lik i delo velikog Disa, Magdalena i Nikola sjajno doneli svoje uloge

Kultura

16:00

18 novembar, 2025

Učenici Mašinsko-saobraćajne škole, nadahnuti životom i nasleđem zavičajnog pisca Vladislava Petkovića Disa, oživeli su njegovu autobiografiju i pesnički svet, od rodnog Zablaća pa sve do Krfa, mesta njegovog tragičnog kraja. Svo to putovanje pretočili su u film „Sa očima izvan svakog zla“. Ovo nije prvi put da profesorka srpskog jezika i književnosti Tamara Pantović sa svojim učenicima oživljava pisce i književna dela. Prošle godine to je bila Na Drini ćuprija, a ove godine Dis.

Komentari(0)

Loading