MOŽDA NISTE ZNALI Car Dušan Silni je voleo dve žene, pročitajte koje!

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Car Dušan Silni, poznat i kao Dušan Nemanjić, bio je srpski srednjovekovni vladar čija je moć i uticaj obuhvatala teritorije unutar današnje Srbije, Crne Gore, Bosne, Hercegovine, Albanije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Rumunije. Njegova biografija je prepuna zanimljivih događaja, ali da se osvrnemo na njegov ljubavni život.

Car Dušan
Lepote Srbije/J.J.

Car Dušan Silni, poznat i kao Dušan Nemanjić, bio je srpski srednjovekovni vladar koji je ostao upamćen kao neustrašivi vojskovođa, zakonodavac i prvi krunisani srpski car. Ovaj veliki vladar je voleo Jelenu, a malo je poznato da je njihov brak bio u krizi.

Car Dušan se oženio Jelenom, bugarskom princezom. Međutim, posle četiri godine braka još uvek nisu imali dece, što je bio problem jer je car želeo naslednika.

Zbog toga je Dušan odlučio da se ponovo oženi kako bi obezbedio naslednika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Godine 1336. vođeni su pregovori koji su trebali da rezultiraju rastavom Dušana i Jelene, a on da se oženi  Jelisavetom, ćerkom nemačkog cara Fridriha Lepog. Jelisaveta je jako teško primila ovu vest pa se ubrzo od tuge razbolela i umrla te tako postala nesuđena srpska kraljica. Nedugo nakon ovih pregovora carica Jelena je zatrudnela i dobila sina, budućeg cara poznatijeg kao Uroš Nejaki.

Dušan Silni je bio izuzetni vojskovođa, čije su strateške moći dovele do teritorijalnog širenja granica srpske države, ali i do ekonomskog jačanja. Njegova najznačajnija zadužbina je manastir Svetih Arhanđela kod Prizrena, gde se nalazio i njegov grob. Iako nije proglašen za sveca, njegov kult se vekovima gaji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu. Car Dušan je ostao upamćen kao najveći i najznačajniji vladar svih Južnih Slovena, opravdano nosivši nadimak Silni.

Nažalost, nije dobio dostojnog potomka. Njegov sin, car Uroš, izgubio je teritorije, očevinu, vladarski presto i Srbiju potpuno prepustio neprijateljima, zbog čega ga istorija pamti pod nadimkom "Nejaki".

Grob Cara Dušana Silnog, poznatog i kao Dušan Nemanjić, nalazi se u Manastiru Svetih Arhanđela. Ovaj manastir se nalazi u kanjonu reke Bistrice, nedaleko od grada Prizrena u Metohiji i pripada rasko-prizrenskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Svetih Arhanđela je njegova najznačajnija zadužbina. Sarkofag sa moštima cara Dušana sada je u u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Manastir Svetih Arhanđela je izuzetno značajan kulturni i duhovni centar. Iako je car Dušan bio veliki suparnik vizantijskih careva, nije proglašen za sveca. Ipak, njegov kult se vekovima gaji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i među srpskim narodom. Car Dušan je bio najveći i najznačajniji vladar svih Južnih Slovena, opravdano nosivši nadimak Silni, jer je Srpsko carstvo obuhvatalo teritorije unutar današnje Srbije, Crne Gore, Bosne, Hercegovine, Albanije, Makedonije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Rumunije.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading