Tragična sudbina dece sprskog vladara, poslednje dete dobio u 77. godiniv

18:00

Kultura 0

Sinovi Miloša Obrenovića sahranjeni u manastiru na maloj srpskoj Svetoj Gori

manastir Nikolje
rina

Jedan od najkontroverznijih sprskih vladara svakako je knez Miloš Obrenović koji je iza sebe ostavio najmanje šesnaestoro dece. Osmoro je dobio u braku sa kneginjom Ljubicom, a osmoro za koje se zna dobio je vanbračno. Međutim, i pored brojnog potomstva zbog spleta životnih okolonosti i nakon smrti njegovog sina Mihaila presto su ipak nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

Zvanično je bio oženjen samo Ljubicom Vukomanović sa kojom je dobio osam sinova i kćeri, ali zbog bolesti čak četvoro dece umrlo je u ranom detinjstvu. Kneginja Ljubica tokom napada Turaka sakrila se u manastir Nikolje u Ovčarsko-kablarsku klisuru i upravo tu su sahranjena njihova dva sina.

manastir Nikolje rina
 

- Novorođeni sin kneza Miloša sahranjen je u manastira ispod starog bora. Zato se tom drvetu posvećivala i još veća pažnja i često su ga posećivali. Drugi sin kao petogodišnji dečak sahranjen je iza zapadnog dela crkve. Taj dečak zvao se Petar i krstio ga je Karađorđe po svom ocu i upravo je to veza kako su Karađorđe i Miloš Obrenović bili kumovi“, ispričala je etnolog Snežana Ašanin za RINU.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako ih je imao mnogo, najpoznatija Miloševa ljubavnica je lepa Petrija koju je spasio iz turskog zarobljeništva i doveo u milanovačko selo Gornja Crnuća "da se nađe Ljubici", međutim mlada devojka se ubrzo "našla"Milošu. Kad je saznala za njihovu vezu kneginja se preselila u Kragujevac, da bi potom Miloševa ljubavnica rodila kćerku Veliku. Ljubica je želela da prekine tu aferu, iz Kragujevca je došla u Crnuću pred kneza i njegovu ljubavnicu i ubila je Petriju iz puške na pragu kuće. Od Miloševog besa i smrtne kazne spasilo ju je samo što je u tom trenutku bila trudna.

manastir Nikolje rina
 

Prema određenim istorijskim podacima smatra se da je knez Miloš imao najviše dece od svih evropskih vladara u poslednjih 200 godina, a napisano je da je poslednje dobio čak u 77. godini.

Njegova poznata vanbračna deca koja su rano umrla sahranjena su u dvorištu crkve u Kragujevcu.

Komentari(0)

Loading