ONAKO KAKO SU JE SPREMALE NAŠE BAKE Recept za božićnu česnicu koji će oduševiti čitavu porodicu
Recept koji vam donosimo veoma je jednostavan, a ovakvu česnicu su spremale naše bake.

Božićna česnica je neizostavni deo božićnih praznika i prema narodnim običajima obavezno treba da se nađe na trpezi. Bez obzira na razlike u običajima i pripremi, česnica za Božić jeste jedna od tradicija koja radosno spaja i okuplja ukućane oko stola.
Možda vas zanima:

Devee rečenica koje nikad ne treba da izgovorite dragim ljudima
Pazite šta govorite, neke reči znaju da zabole

OSTACI RIMSKOG CARSTVA U SRBIJI Viševekovno blago za koje gotovo i da ne znamo da postoji u našoj zemlji
Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most preko Dunava. Mnogi od njih nisu odoleli vekovima. Međutim, danas se izdvajaju 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su nastali za vreme Osmanlija.
Možda vas zanima:

Devee rečenica koje nikad ne treba da izgovorite dragim ljudima
Pazite šta govorite, neke reči znaju da zabole

OSTACI RIMSKOG CARSTVA U SRBIJI Viševekovno blago za koje gotovo i da ne znamo da postoji u našoj zemlji
Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most preko Dunava. Mnogi od njih nisu odoleli vekovima. Međutim, danas se izdvajaju 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su nastali za vreme Osmanlija.
Možda vas zanima:

Devee rečenica koje nikad ne treba da izgovorite dragim ljudima
Pazite šta govorite, neke reči znaju da zabole

OSTACI RIMSKOG CARSTVA U SRBIJI Viševekovno blago za koje gotovo i da ne znamo da postoji u našoj zemlji
Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most preko Dunava. Mnogi od njih nisu odoleli vekovima. Međutim, danas se izdvajaju 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su nastali za vreme Osmanlija.
U zavisnosti od kraja Srbije u kom se pravi, domaćice u česnicu stavljaju drvce, grančicu drena, pasulj, žito, jezgro oraha, grančicu badnjaka, novčić...
Recept koji vam donosimo veoma je jednostavan, a ovakvu česnicu su spremale naše bake.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 300 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 100 ml ulja
- so
- 1/2 kašičice šećera
Priprema:
Kvasac rastopite u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i ostavite ga 30 minuta da se aktivira.
Kada je aktiviran, dodajte jedno umućeno jaje, so i ulje.
Zatim postepeno sipajte brašno, uz dolivanje preostalog mleka.
Mesite dok ne dobijete glatko testo.
Testo prekrijte čistom krpom i ostavite ga da naraste.
Na radnu površinu pospite brašno, pa premasite testo i oblikujte ga u oblik pogače.
Žumance i malo mleka umutite, pa premažite pogaču i ukrasite je po ukusu.
U podmazan pleh stavite testo, pa ga pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite dok ne dobije lepu, zlatastu boju.

Da li treba da se krstite kada prolazite pored crkve? Mehanička radnja ili izraz poštovanja?
Sveštenik otkrio da li je ovo mehanička radnja ili izraz poštovanja prema svetinji. Već nekoliko godina unazad, svedoci smo da se ljudi čim ugledaju crkvu ili pored nje prolaze, bilo pešice ili u nekom prevozu, obavezno se prekrste.

DA LI STE ZNALI? Zašto pravoslavni sveštenici nose bradu, a katolički ne?
Mnogi muškarci danas nose bradu kao modni detalj, a ukoliko ste se pitali zašto ih nose pravoslavni sveštenici, evo odgovora za vas.

TAJNA KNEGINJE LJUBICE Žena koja je volela Srbiju više od muža i nije se bojala da povuče okidač
Intrige na beogradskom dvoru koje su menjale tok srpske istorije

Vidova trava: Moćna biljka sa Stare planine koja "otvara oči i srce"
Zaboravljena lekovita biljka iz narodne medicine koja i dalje živi među planinskim travarima

Zašto se u Pomoravlju i dalje "kiti vodeničko kolo"? – Običaj stariji od pesme
Magični ritual koji spaja vodu, plodnost i zajedništvo
Komentari(0)