(VIDEO) Kad mrtvačko zvono najavi smrt: Srpski patrijarh se sledio zbog greške kralja Aleksandra i crne slutnje koja se obistinila

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Gori predznak uoči puta u Marselj nije se mogao ni zamisliti

(VIDEO) Kad mrtvačko zvono najavi smrt: Srpski patrijarh se sledio zbog greške kralja Aleksandra i crne slutnje koja se obistinila
ilustracija

Uoči kobnog putovanja u Francusku, gde je ubijen u Marselju 9 oktobra 1934. godine, kralj Aleksandar Karađorđević je promenio protokol i neplanirano odlučio da pre polaska i ukrcavanja na razarač „Dubrovnik poseti i manastir Savinu kod Herceg Novog. Želeo je da svome rođaku, princu Pavlu, pokaže čuveni Dušanov krst iz 1354. godine, koji je ovoj svetinji darivao lično Sveti Sava.

Stigli su izuzetno rano, bratstvo je još spavalo, pa su odlučili da ih probude zvonima. Kada se princ Pavle dohvatio jednog užeta, začula se uobičajena zvonjava. Međutim, zvono kralja Aleksandra odjeknulo je nekim čudnim, prigušenim zvukom.

Samo je tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski, a kasnije i patrijarh srpski, Gavrilo Dožić, shvatio da se kralj, ne znajući, uhvatio za konop mrtvačkog zvona, koje se koristilo isključivo u slučaju nečije smrti. Gori predznak uoči puta nije se mogao ni zamisliti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

– Ova čudna pojava celu je pratnju sledila i na sve prisutne ostavila težak utisak, zabeležio je u memoarima mitropolit Dožić i nastavio:

– Mi smo to naše uzbuđenje sakrili od kralja da ga ne bismo oneraspoložili na njegovom putovanju. Pošto smo ga ispratili do „Dubrovnika“, gde se ukrcao, ja sam se sa banom vratio i usput smo u kolima rđavo predviđali kraljevo putovanje, naročito ovaj sudbonosni slučaj sa mrtvačkim zvonjenjem.

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading