Ne biste mogli ni da zamislite: Evo koji je pravi razlog zbog koga mladoženja prenosi mladu preko praga

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Reč je o jednom od najrasprostranjenijih svadbenih običaja na svetu

svadba
rina

Mladoženja, pre nego što mlada na dan svadbe po prvi put uđe u njihov novi dom, svoju izabranicu prenosi preko praga. Iako je većini ljudi ovaj običaj jednostavno simpatičan, njegovo poreklo daleko je ozbiljnije.

Još su veoma drevne civilizacije verovale da svako ognjište tj. domaćinstvo opsedaju zli duhovi koji neprestano kuju planove kako da unesu nesreću i razdor u neki dom. To mogu uraditi jedino preko nekog slabašnog – telom i dušom, ali i neiskvarenog, čednog i čistog, piše Biznis insajder.

Takvo čeljade je moglo biti samo neko dete ili neiskvarena i nevina devojka koja tek ulazi u dom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da mlada ne bi unela lošu energiju ili omogućila prodor zlih duhova u neki dom, nju prenosi mladoženja preko praga, kako bi sprečio bilo kakvo mešanje zlih sila u njegov dom.

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading